Илияна Йотова: Имаме нужда от това диалогът с Русия да се развива

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много страни изгониха руски дипломати. Според Йотова България в момента има уникален шанс да запази възможността за посредническа роля от тук нататък, зад а видим как ще се развият събитията. По нейно мнение балансиращата роля, която имаме в момента е най-добрата. Гоненето на дипломати не е прецедент, при най-различни кризи това е една мярка, която би могла до доведе и до по-тежки санкции. Може би за първи път така масово се раздели светът на две групи, което прави и ролята на България още по-ценна, смята вицепрезидентът.

Илияна Йотова: Аз не бих влизала в шпионски сюжет, а по-скоро като разумни хора трябва да наблюдаваме общополитическите процеси както в Европа, така и в света, да видим страните, които застанаха твърдо, да видим, че това страни не само от ЕС, от Международната общност. Едновременно с това нека разгледаме нещата и в контекста на случващото се във Великобритания.

В момента Великобритания е в изключително трудна ситуация, заради бавния темп, с който вървят преговорите за Брекзит. Напоследък има и доста съмнения дали това е бил точният вариант за английското общество. Ще има преходен период в преговорите в ЕС.

Илияна Йотова: В момента политиката на малките стъпки е удачната политика.

Според нея думите на руския патриарх са се отразили негативно на взаимоотношенията ни с Русия. Вече има определени резерви в българското общество. Патриархът е бил посрещат така, както е било редно да бъде посрещнат един руски патриарх при честването на годишнината. Йотова смята, че след публикуването на стенограмата от срещата му с президента Радев много от митовете са отпаднали. За нея е изключително важно, че се е видяла позицията на българския държавен глава - отстояване на националните интереси, дипломатично, хладнокръвно и твърдо.

Илияна Йотова: България е член на Европейския съюз, член на НАТО, едновременно с това с Русия ние имаме дълбоки исторически корени. Това ни дава огромно предимство, това, което много държави в ЕС нямат. Ние имаме нужда от това диалогът с Русия да се развива.