Бъдещето на България: възгледи за национални цели и устойчиво развитие

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Акад. Стефан Воденичаров смята, че изнесените прогнози за намаляване на населението в България се дължат на множество проблеми - в здравеопазване, образование..., а това са сфери, действията в които не дават веднага резултати, а след 10-15 години.

"Ние трябва да имаме няколко национални програми, които да бъдат така приети с едно хубаво обсъждане, че след това който и да управлява, да не променя нещо, което вече е посочено като магистрала."

Що се отнася до разделението, което тегне над народа ни повече 100 години, академикът е на мнение, че "ако се съберем да обсъждаме общото ни бъдеще в близките 15-20 години, това би ни помогнало да се съберем". Затова учени са разработили материал, наречен "Възгледи за национални цели за устойчиво развитие на България", в който са разгледани всички национални проблеми.

"Според нас, ако се проведе това обсъждане, ако наистина има едно национално обсъждане с по-широк кръг хора, можем наистина да се съберем, за да реализираме това, което сме решили."

Какви национални цели и приоритети да формулираме, за да вървим напред.

Академикът изтъкна, че при нас процентното растене на доходи и на икономически растеж е на много ниска база в сравнение с други европейски държави. От това излиза, че никога не бихме могли да ги достигнем с темповете на растеж, които имаме. Първата и задача трябва да бъде как да излезем от това състояние и да започнем да произвеждаме, където се корени нашата бедност. В този смисъл трябва да се реши как да процедираме с суровините, които имаме - кои да изнасяме, да преценим коя е бъдещата стока, която ще се търси на международни пазар. Например, предвид бъдещето на електромобилите, бихме могли да произвеждаме електродвигатели от медта, която сега изнасяме.