Има ли разпад в държавността? Разговор с Андрей Пантев и Александър Йорданов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли разпад на държавността? Криза в политиката, паника за банковата система за България и потоп - какво се случва, има ли сценарий, кой го пише и как трябва да излезем от ситуацията? Гости в студиото на "Денят започва в неделя с Георги Любенов" бяха историците проф. Андрей Пантев и Александър Йорданов. Пантев като бивш депутат от "левите" и Йорданов като бивш депутат от "сините" и бивш председател на Народното събрание коментираха политическата обстановка.

Йорданов заяви, че не би използвал толкова силен израз като разпад на държавността, защото е убеден, че има разумни хора, разумни политици и държавници в България. Той обвини нестабилното управление в последната година като причина за създаденото в хората чувство за липса на държавност.

"Но ние сме вече свидетели повече от една година на агонията на едно безсмислено управление. А казвам, че е безсмислено, защото дойде на власт по един доста тарикатски начин, отнемайки, така да се каже, победата от партията, която спечели изборите преди една година и цяла една година практически сме свидетели на нестабилността на това управление, респективно нестабилност на Парламента - той не можеше да работи нормално, много често нямаше кворум и всичкото това създава едно психологическо усещане в хората за липса на държава, за това, че държавата не е на място и от там идват такива понятия като разпад на държавността", коментира Александър Йорданов.

Пантев не беше съгласен с тезата, че правителството е създадено по тарикатски начин, защото са спазени всички парламентарни и конституционно процедури и правила.

"Стана драма, разбира се, както и драма е тази изкуствена тревога и невроза, и психоза около банките. Винаги може да се инжектира отвън едно естествено, разбира се, и основателно недоволство, което много лесно може да бъде трансформирано в безредици", посочи историкът.

"Най-комично е, че когато някой губи властта като партийна и парламентарна формация, тогава издига лозунга "Отечеството е в опасност". Иначе докато е на власт отечеството плува в сиропа на благополучието. И това е смешно, защото разбиването на държавност е възможно само тогава, когато е построена. Последните десетки години идеята е не да се строи, а да се разрушава, инкасирайки от тази разруха собствен битов комфорт", отбеляза проф. Андрей Пантев.

Йорданов на свой ред заяви, че арестите на обвинени в изпращане на смс-и с неправомерна агитация и всяване на паника не е достатъчно. Той сравни положението с това от 1996 година и заяви, че сега е времето държавата да изкара наяве кои са бизнесмените, които теглят огромни кредити и после не успяват да ги плащат, с което заплашват банковата стабилност.