Иновативен метод за лечение при травми на коляното

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според статистиката само в САЩ близо 400 хиляди души на година получават травма, която води до скъсване на предните коленни връзки. Най-засегнати са спортистите и младите хора в активна възраст. Тези връзки не се възстановяват сами, затова единственото решение е инвазивна процедура, при която хирургът премахва краищата на скъсаните връзки и ги замества с присадка.

След продължително възстановяване повечето хора могат отново да спортуват, но възможността от повторна травма нараства с 20 процента. 80 на 100 от хората с подобен проблем пък развиват артрит 15-20 години след операцията. Екип от ортопеди в детската болница в Бостън разработва иновативен метод за лечение на скъсаните предни коленни връзки.

Новата терапия дава възможност за пръв път връзките да се възстановят сами. Хирурзите използват конци, с които да прикрепят скъсаните връзки. Между тях се поставя специален протеинов тампон, който служи като свързващ мост между краищата на връзките. Тампонът се напоява с кръв, взета от самия пациент. С помощта на конците скъсаните връзки се придърпват в тампона.

В рамките на 6 до 8 седмици след процедурата краищата на скъсаните връзки израстват и се свързват отново. На мястото на протеиновия тампон израства нова, здрава тъкан. Според специалистите, освен че е в пъти по-щадящ, новият метод за възстановяване на скъсаните коленни връзки ще намали значително и риска от артрит при пациент с травми в коляното.