Истината за качеството на българското розово масло

Истината за качеството на българското розово масло
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Зад шума от протестите около розебeра изплува фактът, че един от символите на България вече губи позициите си на световните пазари. Защо най-имиджовият бизнес у нас е застрашен и кои са начините за спасяването му, зрителите ще научат в рубриката „Абсурдите с БНТ 2“ в сряда (13 юни) от 21:00 часа. Журналистката Мариета Фидосиева, която е автор на документалния филм, ще разкрие тревожна статистика за качеството на розовото масло в последните години и липсата на контрол в бранша.

Причините за достигане на критичната точка са няколко – от смесване с вносно масло от Турция и Иран, до качеството на гледаните у нас рози и липсата на контрол по веригата производител - преработвател. Розопреработвателите настояват за въвеждане на строг контрол и ограничаване на неконтролируемо нарасналите площи с рози - с 10 хиляди декара само за една година. Според специалистите мястото на България на световния пазар на розово масло е не повече от два тона годишно. Останалото количество не се пласира и залежава в сейфовете.

Пред камерата на „Абсурдите с БНТ2“ от земеделското министерство обещават до края на юни да бъде готов Законът за розата и представен за обществено обсъждане, а специалната комисия за контрол на производството да се задейства веднага.

Оператор на документалния филм е Георги Илиев, а режисьор Емил Димитров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад