История на бебешките адаптирани млека

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Годината е 1867-ма. Немският химик Юстус Вон Либих разработил първата в света бебешка млечна формула. Успехът й бил толкова голям, че в рамките на няколко години на пазара се появили още три подобни формули. Много от медиците не вярвали в питателните качества на индустриално произведените млека и опитите да се замести майчината храна по възможно най-добрия начин продължили. През 1890-та година Томас Морган Рот побликувал т. нар. “процентен метод”, който добил широка популярност 17 години по-късно. Той съветвал родителите да смесват мляко, вода, сметана и захар или мед в определени пропорции, за да постигнат хранителния баланс, който се смятал за най-подходящ за нуждите на детето и също така да се получи храна подходяща за храносмилателните способности на бебетата.

През 20-те и 30-те години на миналия век се появили и първите сухи млека и съответно базираните на тях бебешки млечни формули, които привличали родителите с достъпната си цена и по-голяма трайност. През 70-те в Америка този тип млека били доста популярни, но рискът от смъртност при бебетата заради бактериални инфекции, идващи най-вече от чешмяната вода, с която се приготвяли дозите, продължавала.

В днешно време, особено в Европа, контролът върху производството на адаптирани млека е толкова строг, че всяка от една от съставките и съотношенията във формулите са изключително точно преценени.

Използвайки кърмата като питателен стандарт, производителите на адаптирано мляко следват обща рецепта, която включва протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода. Те комбинират различни съставки, така че храната в изкуствените бебешки млека да следва същите приблизителни пропорции като кърмата. Когато се сблъскате с избор на млечна формула трябва да сте наясно какво представлява съотношението казеин/суроватка в млякото, какви и колко са мазнините, има ли омега 3 -6 мастнит киселини и какви са въглехидратите.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад