Италианската изборна загадка - от мястото на събитието

Предаване: Панорама, 09.03.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Карла, гласоподавател от Рим: "Има нужда от нещо ново в политическия живот. Изморени сме от старите партии".

Големите печеливши от изборите на шести март на Апенините са именно антисистемното, популистко и евроскептично движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило и водено сега от младия Луиджи Ди Майо, и националистите-евроскептици от "Северна лига" на Матео Салвини, който измести "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони като основна сила вдясно.

Луиджи ди Майо, лидер на движение "Пет звезди": "Ние сме абсолютните победители в тези избори. Първо трябва да признаем, че коалициите нямат достатъчно места да управляват. Затова ние ще поемем тази голяма отговорност, да дадем на Италия правителство".

Матео Салвини, лидер на "Лига": "Това е една изключителна победа, която ни изпълва с гордост, радост и отговорност, защото милиони италианци поискаха от нас отново да поемем контрола над страната".

"Пет звезди" получиха 30% подкрепа на изборите, което ги превърна в най-голямата политическа сила с най-много подкрепа. А "Северната лига" закова 18% - повече, отколкото Матео Салвини сигурно е сънувал. Играейки на тънките, болни струни на италианците и без да обещават нищо конкретно, двете партии откраднаха избиратели и отляво, и отдясно със смели послания.

Тим Уайд, политически репортер, в. "Италиан Инсайдър", Рим: "Няма много детайли по отношение на икономиката, особено по въпроса за дълга. Преди две седмици тинк-танк в Италия калкулира, че партиите обещават 1 трилион евро в икономически мерки, което е очевидно напълно нереалистично".

Италия, третата по големина икономика в Еврозоната, има четири главни проблема: огромен публичен дълг, висока безработица, нисък темп на възстановяване, мигрантската криза.

Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът", Рим: "Интелигентният подход на "Пет звезди" беше именно този: да насочи антисистемните настроения срещу цялата политическа класа, която е делегитимирана в очите на недоволните, и да каже: "Ние имаме различна рецепта".

Успехът на "Северна лига, според президента на университета "Джон Кабът" в Рим проф. Франко Павончело, се дължи на участието им в дясоцентристката коалиция, създадена от бившия премиер Силвио Берлускони преди години - изчезваща и винаги възкръсваща.

Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът", Рим: "През 1993-а италианските съдии елиминираха старата политическа система за една нощ. Обвиниха лидерите на Християндемократите и Социалдемократите в корупция и ги отстраниха. За една нощ изчезна фундаментът на политическата ни система. Именно тогава изгря звездата на г-н Берлускони, който вкара неофашистите и "Северна лига" в системата, правейки съюз с тях".

Паскуале, гласоподавател от Рим: "Трябва промяна. Сега говорим за големия външен дълг. Ами големият външен дълг го направиха предишните правителства. Сега искам да дам с вота си шанс на една нова политическа сила да направи нещо по въпроса. Нека дадем време на "Пет звезди". Вирждииня Раджии е кмет от година и половина и пое града след близо 30-годишно управление, което аз наричам "мафиотско".

Карло, гласоподавател от Рим: "Питате ме какво трябва да се промени, да се оправи в Италия. А аз Ви питам - а кое не трябва да се оправи?"

Според Силвия Ранкова, която живее в Рим от 15 години, сега Италия има нужда именно от промяна.

Силвия Ранкова, живее в Рим: "Най-големите проблеми са свързани с младежката безработица, с липсата на структурни реформи, с имиграцията, която не успяват по никакъв начин да контролират".

Отиваме в дома на Джузепе и Джузи. Джузепе е финансист, а Джузи - учител по гръцки. Те не вярват на популистите.

Джузепе, финансист, живее и работи в Рим: "Пет звезди е много самотно движение. Те са популисти. Те нямат конкретна програма, тя е просто нереалистична. Икономическите им мерки са нереалистични. Те предвиждат единствено борба с корупцията, но какво точно ще направят - не е ясно".

Досущ като онези над 50%, които на изборите гласуваха за Пет звезди и Северната лига, Джузепе и Джузи смятат, че ЕС е изоставил Италия сама да се оправя с миграцията.

Дни след вота Италия е в политическа безизходица. Пред страната стоят вариантите за нови избори или дясноцентристко правителство на малцинството.

Франческо Галиети, главен изпълнителен директор на "Полиси Сонар", Рим: "Технически нови избори са възможни, но най-ранната дата за това е юли, когато има засилен миграционен натиск. Това може да доведе до наказателен вот срещу всички партии".

Пиеро, гласоподавател от Рим: "Италия има традиция - правителствата ни остават на власт месеци, не години".

И последният голям извод от изборите в Италия - милиардерът, ветеран в политиката и осъден за данъчни измами Силвио Берлускони вече не е голямата фигура вдясно. Измести го Матео Салвини и "Северна лига". Но за Италия тепърва предстоят бурни месеци.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад