Ивайло Калфин: Никой не говори за политики

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никой не говори за политики. За какво са тези предсрочни избори - тези избори са, защото парламентът не можа да работи, правителството не можа да предложи политики и очевидно, че държавата не може да върви по този начин, каза Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ в студиото на "Още от деня".

Какво трябва да се случи? Има две неща, които са особено важни в България - първото е изключително нарастващата бедност и второто - нарастващата ножица между бедни и богати, заяви Ивайло Калфин. Той посочи, че колкото повече се задълбочават тези процеси, толкова по-нестабилна ще е политически ситуацията и това трябва да са основните теми. Ние предлагаме един договор за национално съгласие, каквито и да са резултатите от изборите, който да ангажира основните партии с някаква дългосрочност в здравеопазването, в образованието, структурата на икономиката, подчерта Калфин. Подкрепата на реформи не означава участие в правителството, опозицията и управляващите може да се разберат по някои точки, но това не значи, че са в коалиция, но трябва да има национално съгласие, повтори Ивайло Калфин.

Готови сме да разговаряме с всеки на принципна основа, на основата на политики, които са конкретни, подчерта Калфин.

Той коментира и ситуацията в БСП и избора на лидер ма партията. Новият лидер ще бъде избран от същите хора, които избираха Станишев, коментира Калфин и заяви, че за него е важно да има след конгреса на БСП промяна в политиката и изрази надежда новият лидер да поведе БСП по по-добър път. Ако се избистри лявата политика в БСП, тъогава можем да говорим за сътрудничество на основата на конкретни политики, но след изборите.

Ивайло Калфин коментира и евентуално членство на България в Европейския банков съюз и отказаното такова преди близо 2 години. Като евродепутат аз бях за влизането, но тогава становището ан БНБ беше, че банковият ни надзор е много по-добър от европейския и няма нужда да влизаме в него, в крайна сметка превителството тогава рещи да участваме и това беше заявено от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков. Аз сега съм учуден, че от тогава до днес не е свършено нищо повече, коментира Калфин. Европейският банков надзор сега се изгражда и ще почне да функционира от следващата година, поясни бившият евродепутат.

КТБ е проблем и на институциите, и на политците поне до момента, в който не си свършат работа квесторите и не покажат какво пише в баланса, подчерта Ивайло Калфин. Има пълна неадекватност на европейско поведение, това беше банка, която нарочно беше разклащана от разлините институции, подчерта Калфин.

Едното стабилно нещо в България бяха банките и валутният борд, започнахме и с него да се упражняваме, каза още той.

Заместник-председателят на АБВ коментира и шансовете на Кристалина Георгиева да заеме поста на Катрин Аштън в ЕС като върховен комисар по външните работи.