Иван Костов: Няма риск за парите на хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента България е заплашена от политическа криза, която няма решение и не се е развила, не е стигнала до правителствена оставка и до разпускане на Парламента, до насрочване на нови предсрочни парламентарни избори. Във връзка с това всички останали рискове се мултиплицират, удвояват се и стават много по-остри, по-тежки и трудни за отразяване, това заяви в студиото на "Още от деня" Иван Костов, бивш министър-председател.

Политическите партии не могат да намерят изход от сегашната криза.

Има заплаха от обезсилване на управителния съвет на Българска народна банка. Той коментира, че след обявеното от вчера решение на БНБ за КТБ, днес финансовият министър заяви, че ще бъде дадена възможност на миноритарните акционери да увеличат капитала си и да решат проблема на банката. Преведено на разбираем език това означава, че "когато банката казва, че обезсилва акциите на всички акционери, и че държавата ще влезе със свой капитал и с фонда за защита на депозитите, тя казва следното - дупката в банката е повече от 300 млн. лева, какъвто е собственият капитал на Корпоративна търговска банка. И ще се наложи още повече капитал да се добави, за да бъде оздравена, така че всеки да си получи услугата и парите", това обясни Иван Костов и добави, че това е изцяло във възможностите на държавата и на БНБ.

Той беше категоричен, че БНБ разполага със средства да спаси всички вложения на хората в Корпоративна търговска банка и че няма опасност за парите на вложителите. Министър Чобанов казва, че ако се установи, че дефицитът в КТБ е под 300 млн., тогава БНБ и правителството нямат право да я национализират.

Иван Костов беше категоричен, че действията, които се предприемат към подуправителя на БНБ, са недопустими. "Не може да се играе така с истинския пазител на финансовата, паричната и кредитната стабилност на страната", подчерта бившият премиер.