От първо лице: разказите на спасените и на спасителите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Репортерът на БНТ Иво Никодимов се включи пряко за "Още от деня" от Аспарухово. Той уточни, че броят на загиналите вече е 12, след като днес беше намерено тялото на 3-годишното момиченце, което се издирваше. Все още не се знае нищо за другото дете.

Що се отнася до досъдебното производство - възложени са редица експертизи, които ще позволят на Прокуратурата да стъпи върху основата, която ще гради разследването. Засега работната теза на обвинението е причиняване на смърт на повече от едно лице по непредпазливост. Възможно е да се потърси отговорност от лица, изградили незаконни постройки по деретата и именно тези строежи да са станали причина за размера на бедствието, уточни той.

Матрос Пламен Николов, първият спасител в кв. "Аспарухово" разказа пред камерата на БНТ, че най-силните и неизличими спомени за него ще останат тези, свързани с ужаса в очите на хората - ужаса от калта, от разпадащите се коли и сгради. Хората се опитваха да спасят най-ценното си - да се спасяват едни други и каквото могат от имуществото си. Опитвахме се всячески да помогнем на тези хора, призна той. По думите му в момента хората в Аспарухово се нуждаят най-вече от помощ за разчистване на домовете им - за изнасяне на калта и пясъка.

62-годишният Марин Тодоров, най-тежко пострадалият, живее в къща нагоре по дерето. Той е бил изровен от тинята. Нагълтал се е с кал, но е оцелял. Във фаталната вечер е седял с майка си в двора на къщата, а дъждът постепенно се усилвал.

Андон Костов, пострадал от наводнението, каза, че е предупреждавал многократно общината, че мостът, който е направен, за да минават хората към гората, е опасен. Сега той е послужил като бент при наводнението.

vlcsnap-2014-06-23-18h05m46s200Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, се включи пряко в предаването. Той потвърди, че едно от основните усложнения след подобни наводнения, може да бъде възникването на епидемии. Това не е задължително, зависи какви мерки ще се вземат. В момента се осъществява контрол върху питейната вода, почистване, дезинфекция, предоставя се информация на хората за това какво и как трябва да правят. Организирана е доставка на вода и с водоноски, и бутилирана минерална вода, увери Кунчев. Кога водата във Варна ще бъде годна за пиене, ще информираме населението, посочи той.