Иван Нейков: Българите имат разумни очаквания за нормални пари и нормален живот

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По данни на Евростат всеки пети българин живее в бедност, всеки трети - с матерлиални лишения, а над 33% са с тежки материални лишения, като рискът от попадане в тази графа се увеличава с всяка година. Защо се влошава състоянието на българските граждани, това попитахме бившия социален министър Иван Нейков и директор на Балканския институт по труда и социална политика Иван Нейков, гост в студиото на "Още от деня" днес.

Иван Нейков заяви, че според статистиката в последните 6-7 години групата от хора, застрашени от бедност, не се променя радикално. Усещането на хората обаче е, че нещата не се подобряват. "Това, че статистически доказваме, че не расте бедността, не стопля хората и от тази гледна точка и затова е коректен въпросът - защо тя не намалява." Възможните отговори на този въпрос са няколко. Има редица отрасли, в които проблемът "криза" не си е отишъл все още. Освен това над половин милион пенсионери взимат минимална пенсия. Има и около 8% хора с увреждания, които също влизат в групата, в която е концентрирана бедността.

Той коментира и темата, че в България е изключително висок процентът на едночленните семейства, като посочи, че не винаги бедността може да се отнесе към тях. "Бедността понякога е концентрирана в семействата, които се грижат за болни близки, за повече деца и т.н. Така че това, че си сам в живота, все още не означава, че си беден."

По думите на Иван Нейков в България е много важен проблемът, че социалната политика не се мери по това дали намалява или расте бедността. "Ако продължаваме да отчитаме борбата с бедността само с размера на дадените пари, на еднократните плащания, ефектът ще е същият." Той беше категоричен, че с мерките, които в момента се взимат, просто се задържа бедността да не нараства.

Изследванията сочат колко разумни са очакванията на българина за нормални пари, за нормален живот, каза той и поясни, че в огромната си част българските семейства смятат, че ако двамата съпрузи получават общо около 2000 лв., то те ще живеят добре. Иван Нейков посочи, че едва 20-22% от българските семейства реално имат такъв доход.