Иво Христов: Всички народи очакват нещо, а виждат политически пазарлък

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му в резултат от това се стига до абсурдни предложения. "Сега чувам, че има идея всяка страна да издигне по двама кандидата евродепутати - мъж и жена, за да може бъдещият председател на комисията да подбере съответния брой мъже и жени. Аз намирам това за абсурдно, тъй като това механично изравняване на половете в едно управляващо тяло значи, че компетентността отстъпва на второ място. Защо трябва да действаме компетентна жена или компетентен мъж само, за да постихнем този алгоритъм", каза Христов.

Иво Христов: Страните членки са много и съображенията са много, но че разочарова народите съмнение не може да има, защото има належащи въпроси за разрешаване. Всички очакват бързи отговори, има социални кризи в някои страни, както във Франция, има зрелищни социални кризи в други, има капитални социални обществени промени в България, които се правим, че не забелязваме. Всички народи очакват нещо, а виждат политически пазарлък, това няма как да спечели одобрение.

Евродепутатът заяви, че ГЕРБ не зависи от партийното финансиране.

Иво Христов: ГЕРБ е партия-държава, тя разполага с целия обществен ресурс, тя разпределя бюджетния излишък, който е в размер над 2 милиарда, не е опряла до тези пари. Всички останали партии с изключение на ДПС зависят от тези пари. Следователно за ГЕРБ е логично да отреже тяхното финансиране. Сбъдва се най-лошата ми прогноза от кампанията, дори съм я споделял тук мисля - че това може да се окажат последните избори.

Вижте целия разговор във видеото.