Изборни промени в последната секунда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За смисъла на законодателните промени в последните дни преди президентските избори разговаряме в студиото с Данаил Кирилов от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП.

Защо и как се стигна до парадокса да се наложи промяна в Изборния кодекс в последната минута, въпреки че европейските правила препоръчват да не се правят такива промени поне в последните 6 месеца до избори.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни този феномен със създаденото в обществото напрежение - изкуствено създадено с инструмента на страха - по отношение на изборния процес. От страна на ГЕРБ това се е наложило след като се е забелязало, че партньори на партията "активно упражнява законодателна инициатива по двата въпроса, които бяха извеждане пред хората като уж проблемни". Затова въпреки късния момент и за да се преодолее това предубеждение, от партията са преценили, че е дошло времето за ревизия. Според Кирилов изборният процес не се интервенира радикално, а измененията са по-скоро уточняващи и предотвратяващи психозата. Двата въпроса засягат гласуватнето в чужбина и отчитането на квадратчето "Не подкрепям никого", напомни Кирилов.

Според Янаки Стоилов от БСП да се въвежда тази промяна 2 седмици перди изборите не е добро. Той определя промяната като помлупоправка, която е могло да не бъде допусната и второ - могло е да бъде изцяло отстранена. Тук депутатът припомни, че при предишните обсъждания за въвеждане на квадратчето, социалистите са предупредили, че ако то бъде въведено, то трябва и да бъде отчетено в резултатите, защото гласът е валиден. По думите на Стоилов ГЕРБ, в услуга на совите партньори, са направили отстъпление от собственото си предложение този глас да се брои при всички избори. Под натиска на реформаторите обаче ГЕРБ е внесъл още същия ден друг колективен законопроект, в който се казва, че "при избор на президент и на кметове този глас ще бъде отчитан, както при отчитането на избирателното участие, така и при отчитането на подадените гласове. Заедно с това обаче в законопроектът се е казвало, че когато се гласува за партии - на парламентарни и местни избори - този глас няма да се отчита, за да се избегне вдигане на изборния праг. Депутатът смята, че по-малките партии, които имат опасения, са упражнили този натиск. Но такива решения, взети под натиск и отклонения от принципите, не водят до добри резултати, заключи социалистът.