Изчезват ли българите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Демографията е голям проблем, имаме много негативни тенденции, но няма да изчезнем, коментира в студиото на "Още от близо" доц.д-р Антоанета Христова от БАН. Трябва много сериозно да се мисли за политиките и за връзката между националното и европейското, защото между тях има много голяма връзка. Проблемът е как се изговаря от политиците, подчерта тя.

vlcsnap-2014-05-19-19h55m38s218Агенция "Блумбърг" направи една класация през 1990 г. кои държави имат най-голям демографски колапс и се установи, че България заема предпоследно място само преди миниатюрните острови Кук. 2 000 000 човека изчезнаха, това са реалните факти, заяви проф.Иван Тодоров, юрист, член на УС на Българското юридическо дружество. Ние сме на последно място в света - това е един голям провал на държавата и на политиците, които управляват тази държава.

Тенденцията към състаряване на населението важи и за Европа, и за България. Ключът на проблема се съдържаvlcsnap-2014-05-19-19h55m05s143 в ниските нива на раждаемост, те са естествено свързани със съвременния начин, по който живее жената, подчерта доц.Христова. Затова имаме обща картина на намаляване на младото население, на раждаемостта. Проблемът при нас е по-страшен, защото от нас излизат много. За 10 години миграцията е около 170 000 мигрирали за постоянно иузвън България, в същото време имаме леко понижаване на нивата на връщане на хора у нас за постоянно, но то не компенсира излизането - това е по официалната статистика, каза доц. Христова. И като оприбавим негативните стойности за раждания в България, тогава нещата стават драматични, коментира тя. БАН е изготвила стратегия, която е актуализирана, проблемът е в координация и синхронизация на политиките в държавата и ясно предпоставяне на нови приоритети, но за това политиците не са готови в момента, каза доц.д-р Антоанета Христова.

Политиците не ги интересува този проблем, защото те не взимат никакви съществени мерки срещу демографската криза, подчерта проф.Тодоров. Стимулирайте раждането на второ дете, призова юристът. Всички помощи да се насочат към второто дете, приьзова той. И бе категоричен, че най-малко пари се дават за демография.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад