Кога ще започне обновяването на Русенската крайбрежна зона?

В предаването
Всички броеве

Повод за темата на предаването са приетите на последното заседание на Общински съвет – Русе подробни устройствени планове за обновяване на крайбрежната зона. Архитектите, които са автори на плановете, разясниха какво включват разработките им. Арх. Мария Костадинова и арх. Силвия Алексиева, които са работили върху новата визия на познатата на русенци част на кея от бившата Речна гара до ул. „Мостова”, увериха, че зоната ще остане предимно за почивка. Основен акцент в тяхната разбаротка са комуникациите – ново трасе за автомобили, велоялея, връзка на крайбрежната зона с централната градска част. Предвижда се и изграждането на яхтено пристанище.

Що се отнася до устройствения план за кея от ул. „Мостова” до зимовника на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав, той е дело на арх. Венцислав Илиев и арх. Ралица Панайотова. Спортни и детски площадки, хотелски комплекс, ниско строителство и предоляване на разстоянието от Парка на младежта до крайбрежната зона с помощта на три надлеза са сред акцентите на тяхната разработка. Арх. Илиев подчерта, че парковата част, която се предвижда в най-източната част от територията, ще бъде модерна и с изцяло нова визия, различна от тази на Младежкия парк.

Зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков обясни, че Община Русе вече е готова с няколко проекта, които са част от устройствените планове за обновяването на крайбрежната зона. С тях ще се кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж” и се очаква реализирането им да започне до 2-3 години. Що се отнася до това дали скоро край Русе ще бъде построено ново рибарско селище, г-н Наков увери, че проектът за него е готов. Той е на стойност 600 хил.лв и за реализирането му също ще се търсят средства от оперативните програми на ЕС през новия програмен период 2014-2020г.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад