Източват ли болниците Здравната каса?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При проверка на Александровска болница няма констатирано нарушение, твърди директорът й д-р Костадин Ангелов, показвайки документ в студиото на "Денят започва" на БНТ. Така той отговори на обвинението на управителя на Касата Румяна Тодорова, която посочи като пример за източване на НЗОК чрез ненужна хоспитализация на пациенти точно Александровска болница.

 

vlcsnap-2013-12-18-08h42m42s124Основната теза на Здравната каса е, че болницата е работила повече през месец ноември и тази теза е вярна, потвърди д-р Костадин Ангелов. С 82-ма пациенти повече е лекувала болницата този ноември в сравнение със същия месец 2012 г, заяви директорът. Това обаче не показва, че се източва Здравната каса. Д-р Ангелов паказа Констативен протокол от проверка, доказващ, че в здравното заведение няма констатирани нарушения при проверката. Така директорът опроверга твърденията на д-р Тодорова.

 

vlcsnap-2013-12-18-08h42m49s59Сигурно има болници, които нарушават закона, но това не е Александровска, съгласи се с твърденията на директора на болницата и Иван Димитров, който е член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Федерация Български пациентски форум. "Аз лично не мога да се съглася с твърденията на д-р Тодорова. Потокът от пациенти в голяма болница като Александровска е наистина сериозен", изказва тезата си подкрепена от личните си впечатления от посещение там. Подобно заведение няма как да няма увеличение на пациентите - така че разлика в пациентите между 2012 и 2013 е нормално да има, категоричен е Димитров.

 

 

 

 

Цялото предаване можете да видите ТУК.