Йордан Цонев с коментар за тавана на лихвите по кредитите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма да се прегласува текстът за таван на лихвите по кредитите, защото е гласуван два пъти в парламента, заяви Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, в студиото на "Още от деня". Този текст се появи, защото много голяма част от колегите, откликвайки на желанията на българите по отношение на бързите кредити да има някаква регулация, решиха, че тя трябва да бъде в парламента, че този таван ще работи за потребителите, поясни Йордан Цонев, като подчерта, че той е бил против да бъде в Закона за потребителския кредит, защото този закон регулира преди всичко дейността на банковите кредити, а т.н. бързи кредити не са банкови, а на небанкови финансови институции. Комисията за финансов надзор и БНБ подготвят законопроект, с който да регулират тази материя, тези фирми да станат лицензирани, върху тях да се осъществява много строг контрол по произход на средства, точно какви видове кредити дават, с каква лихва, като там се е предвиждало да няма никаква наказателна лихва, да няма лихва за просрочие, да няма такси, за да може ако лихвата по кредита е по-висока, тъй като се сключва много бързо, да си прецени този, който подписва, доколко може да му се оскъпи кредитът, ако се забави, каза председателят на Бюджетната комисия. Има случаи при кредит от 300 лв. да върнат 3000 лв., съобщи Йордан Цонев. Има случаи хора да си губят жилищата, допълни той.

Здравко Иванов, собственик на фирма за бързи кредити, обясни в ефира на предаването, че фирмата му има претенции да е една от легитимната на пазара и такива кредити, като посочените от Йордан Цонев, не отпуска. Той обясни, че те също искат тези бързи кредити да се дават при ясни условия, при ясна информация за потребителя. Смятат, че начинът, по който депутатите направиха промените, е най-неподходящият. Този закон връща мутрите, тъй като с такъв таван на ГПР компаниите, които желаят да правят този бизнес дългосрочно, просто ще фалират.  Става въпрос не за таван на лихвата, а за таван на годишния процент на разходите - това са коренно различни понятия, подчерта Здравко Иванов. Хората, които разбират от финанси в НС, не подкрепиха това решение, припомни той.

Прав е Здравко Иванов до голяма степен, каза Йордан Цонев. В техния бизнес има фирми, които работят на пазара чисто, с ясни капитали, и има такива, които са рекетьорски фирми и мародерстват хората. Фирмите имат по 30% кредити, които не могат да си върнат, тъй като бързите кредити нямат достатъчно гаранции, поясни председателят на Бюджетната комисия в НС и допълни, че разходите им са около 50% годишно, тъй като тези фирми не участват в междубанковия пазар, където са ниски цените на финансовия ресурс. Има опасност този бизнес да стане чисто лихварски, но това не значи, че не бива да има регулация, коментира Йордан Цонев.