Йовчев: В България минаваме от криза в криза

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер на гости в "Панорама" беше вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

В момента в България така се случва, че минаваме от криза в криза, според него. Една такава криза е свързана с наплива от нелегални емигранти през нашата граница. Йовчев каза, че още преди да можем да кажем, че напълно сме се справили с един проблем, ни връхлита друга криза. В много малка степен ние имие възможнест да влияем въху процесите, които определят тази криза както и върху разрешаването й. Вицепремиерът каза, че нашите действия са по-скоро "damage menagment". Въпреки всичко той е оптимист и мисли, че имаме възможности и ще можем да се справим.

Най-големите рискове за страната ни са два, смята Йовчев. Първият е нарушаването на нормалните газови доставки, което ще рефлектира цялостно. Има и икономически рискове за България. Вицепремиерът се надява, че ситуацията няма да се развие в такава посока. Той е категоричен, че България ще изпълни своите ангажименти към НАТО и ЕС. Йовчев каза, че нашата позиция е проевропейска и ще остане такава. Той смята, че ние трябва да имяме повече самочуствие когато поставяме нашите проблеми и искания в Европейския съюз. Той смята, че в последните години България е страдала именно от липса на самочуствие.

За случая "Лясковец" той каза, че от МВР ще имат точна оценка на събитията. Йовчев смята, че е трябвало да се действа незабавно, защото психичноболният е можел да започне да стреля по деца. Мнението на експертите е, че именно по този начин е трябвало да се действа. Според вицапремиера са спазени всички изисквания на закона и на нормативните документи. Той беше категоричен, че главният секретар няма вина в случая. Вицепремиерът заяви, че ще има наказани по случая.

Той призова да изчакаме проверката, която ще приключи скоро и тога ще има ясна представа за случилото се. Той похвали колегите си от МВР за работата им през последните месеци и каза, че те трябва да имат самочуствие. Все пак призна, че МВР не е в добра кондиция. Проблемите там са дълбоки, но той е амбициран да оправи нещата.

Отонсно оградата по границата с Турция Йовчев каза, че ще се разчита на инженирни войски, заради техните способности и капацитет. Кризата в Близкия Изток ще бъде продължителна, смята той, и ще продължат да се генерират миграционни потоци. Именно заради това ние трябва да сме готови. Ясно е, че за повечето емитранти крайна точка не е България и това затруднява интеграционната политика.