Сесилия Малмстрьом: Помощта на ЕС за България е съвсем реална

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поли Златарева разговаря с еврокомисар Сесилия Малмстрьом в една класна стая в бежанския център "Военна рампа".

В някогашното училище във Военна рампа са приютени над 600 човека. Еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом тази седмица бе на посещение там.

Виждам прекрасни хора, преживели ужаса на войната. Хора, които са много объркани, притеснени за близките си у дома или в други държави. Трети имат медицински проблем. Хората се тревожат за бъдещето си, за децата си. Осъзнавам и колко е трудно да не знаеш отговорите на всички въпроси. Властите в България правят всичко по силите си, за да помогнат, но и за тях ситуацията е много тревожна, каза еврокомисар Малстрьом.

Ние сме в класната стая, но отвън има стотици деца, които не могат да ходят на училище. Училищата им са разрушени. Едно цяло поколение в Сирия е обречено на безпътица и трябва да направим всичко възможно да им помогнем, като поне им осигурим подслон. Наблюдаваме сериозен напредък. Давам си сметка, че за много кратко време и съвсем неочаквано в една страна без опит с бежанци до този момент, пристигат големи групи хора. Това, разбира се, е свързано с известен хаос. Ето този бежански център се нуждае от спешен ремонт, но лека-полека помещенията започват да изглеждат по-приятни, допълни тя.

Проблемите, разбира се, са много. На първо място е осигуряването на подслон, а по този въпрос има още какво да се желае. Една от най-трудните задачи в бъдеще е създаването на интеграционна програма. Много от хората ще останат в България поне за няколко години. Те трябва да имат възможност да изучават български език, за да могат да си потърсят работа, а децата им трябва да ходят на училище. Това е двустранен процес, в който работим заедно с българските власти. В скоро време ще има конкретен план, който ще очертае и нашето участие, подчерта Сесилия Малмстрьом.

БНТ:

- Казвате, че Европа помага, но на какво конкретно България може да разчита? Нямам предвид само декларациите за солидарност, идеята за нов мониторинг и препоръки към него. Имам предвид реална помощ.

Сесилия Малмстрьом:

- Помощта ни е съвсем реална. На първо място България получава сериозна финансова подкрепа за бежанските лагери и за обучението на личния състав. Изпращаме хора, които обучават българския персонал. Осигуряваме техническа помощ, консултации на място и както споменах - финансова подкрепа. Работим заедно с българските власти, помагаме им на всеки един етап от работата и така ще бъде и занапред.

БНТ:

- Не се ли използва все по-често въпросът за бежанците, за емигрантите, в политическото говорене, в изборни кампании? Опасна ли е тази омраза?

Сесилия Малмстрьом:

- В много страни на ЕС наблюдаваме разрастване на съществуващи или появата на нови екстремистки или ксенофобски партии. В момента тече предизборната кампания за нов европарламент и много от предизборните речи са пропити от омраза и насилие. Тези явления, наблюдавани в много страни, са твърде тревожни. Затова всички заедно трябва да застанем зад европейските ценности. В противен случай ще бъде застрашена европейската интеграция.

БНТ:

- Европа сега е изправена и пред друго изпитание - Украйна, Крим. Ако се задълбочи политическата криза, как Европа ще се справи с евентуална хуманитарна катастрофа?

Сесилия Малмстрьом:

- Опитваме се да подготвим план за действие в непредвидени ситуации, но също така и да сме психически готови. Следим внимателно движението на хора. Засега не сме установили придвижването на украинци или хора от други националности насам. Провеждаме срещи на ниво министри, за да се подготвим за такъв сценарий.

"Корупцията е проблем на всички страни в Европейския съюз. Губят се купища пари и се подкопава демокрацията и доверието в политически институции. И България, както останалите страни, среща трудности. Но знам, че българският министър на правосъдието, с когото се срещнах, работи за решаването на много от тези проблеми. Ще продължаваме да следим дали страните-членки спазват препоръките ни. В България трябва да се уверим, че върху институциите няма политически чадър, а че са напълно независими. Става въпрос за етичния кодекс на депутатите, за обществените поръчки, които трябва да са ясни и прозрачни, и наказанията при неспазване на правилата", каза още тя.

БНТ:

- Госпожо Малмстрьом, границите се променят, нарастват националистическите настроения. Как изглежда бъдещето на Европа според Вас? Кой е най-големият Ви страх за Европа?

Сесилия Малмстрьом:

- Популизмът, ксенофобията и национализмът завладяват обществата ни и застрашават основната идея на ЕС. Ето защо ние, които не споделяме тези убеждения, трябва да защитим Европа. Европа е изграждана години наред, но лесно може да бъде разрушена с един замах. Независимо от проблемите, идеята е жива. Успяхме да намерим общ език в търсенето на начини за излизане от кризата. Вярвам, че Европейският съюз ще продължи да съществува, благодарение на ежедневните ни усилия да браним ценностите, които са залегнали в основата на европейската идея.