К. Нинова: При гласуването на Изборния кодекс управляващите нарушиха законите

Предаване: Панорама, 22.02.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Корнелия Нинова: В онази нощ, когато се гласува Кодексът, управляващото мнозинство грубо наруши законите на България. Наруши действащия закон да има машинно гласуване във всички секции или наруши закона, който изисква да бъде сменена ЦИК. На второ място - грубо посегна на граждански права, например правото с преференция да разместваш листите, които партиите са подредили. Или правото по съдебен ред да искаш да обжалваш решения на някоя от избирателните комисии, да ти отнемят правото на съдебен контрол. И третото, заради което сме напуснали, е, че това стана не в диалог с партиите, както каза г-н Цветанов. Диалог, ако има, той се води в комисиите, той се води пред вас - пред медиите. Това стана в див пазарлък в 12 часа през нощта по стаите на парламентарните групи.

Според Нинова има противоречие в изявленията на г-н Цветанов и на представителите на ДПС. Тя посочи, че, по думите на Валери Симеонов, той е бил свидетел на сделки. "Каракачанов казва: Борисов научи от медиите. Цветанов казва: Не, аз съм казал на Борисов". Нинова беше категорична, че това е брилянтен образец на модела на прехода и задкулисието. Това е причината БСП да напусне. Тя дори заяви, че левицата е получила оферти "да участва в това", и допълни, че е отказала тези оферти.

Корнелия Нинова коментира и дали има конфликт с председателя на ПЕС Сергей Станишев.

Корнелия Нинова: Да, ние сме против Истанбулската конвенция и няма да отстъпим от това, каквото и решение да вземе ПЕС и г-н Станишев.

Лидерът на БСП коментира темата дали левицата ще влезе в коалиция с ДПС, като подчерта, че "БСП за България" търси обединение с граждански структури и извънпарламентарни партии. Обединение, което търси левицата, е около основни надпартийни принципи - честни избори, всеки българин да може да гласува свободно, а политиците да гарантират, че гласуването ще бъде честно. "Диагнозата на ДПС е вярна, но лечението, което колегите предлагат, за нас е грешно, посочи тя.

Предсрочните избори не са цел, а средство за постигане на цел - да промениш системите, да промениш за по-добро живота. Ние сме казали преди 4-5 месеца - да, искаме предсрочни избори и това не се е променило, категорична е Корнелия Нинова.

Вижте целия разговор във видеото.