Цветан Цветанов: В политиката не можеш да правиш законодателство на инат

Предаване: Панорама, 22.02.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Голямата политика кореспондира и с проблемите на хората в най-малките населени места, посочи Цветан Цветанов и допълни, че политиците, които правят голямата политика не се различават от хората в малките населени места.

Цветан Цветанов: Що се отнася до преференциите - аз смятам, че, ако всички бяха наясно с фактите, надали щяха да си изграждат подобни твърди позиции, които да противопоставят обществото, защото, ако погледнем реално и имаме памет, ние ще си спомним, че страната ни е приела партийната пропорционална система за избори след Великото народно събрание. За първи път преференцията се въвежда от сега действащата опозиция БСП - 2007 година, с 15% праг, и тази преференция не е в състояние да получи необходимия ефект от т.нар. "пренареждане", за което сега алармира БСП. ГЕРБ е партията, която направи преференцията 7%, за да има възможност за пренареждане на партийните листи.

По думите на Цветан Цветанов днешната позиция на партията не е нещо, което трябва да бъде укоримо. Той обясни, че ГЕРБ е ревизирала позицията си, тъй като в политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Позицията на БСП е да обяви решението си да излязат от парламента.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че през 2017 г. партията е направила коалиционно споразумение с "Обединени патриоти" поради липсата на мнозинство и невъзможност за вземане на решенията. "Това, което е важно, е, че ние направихме коалиция, форматът ѝ изисква отстъпки, но имаме ясно изразена програма. В определени случаи имаме нуждата от плаващи мнозинства", каза Цветанов и приведе като пример темата за плоския данък, по която се водят разговори и с ДПС.

Съдбата на парламента зависи от всички политически сили, категоричен беше лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.