К.Паргов: Кръгла маса, свикана от Президента, би осигурила диалог за икономиката

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днешното изслушване на премиера в парламента Паргов определи като парламентарен контрол, нормална демократична процедура. Той даде добра оценка на действията на правителството за овладяването на здравната криза, но изтъкна, че идва социално-икономическа криза, която трябва да се преодолява от всички заедно. Затова подчерта, че сега повече от всякога, е нужен диалог между различните партии.

Социалистът подкрепя за постепенно разхлабване на ограничителните мерки. Изтъкна, че отварянето на търговските обекти в София, например, е добра стъпка в посок към съживяване на икономическата активност.

Запитан как оценява мярката 60:40, Паргов подчерта, че трябва да се търсят и други мерки с общите усилия на политическте сили. Нещо повече той заяви, че би било добра идея Президентът също да има роля в този процес - като свика своеобразна "кръгла маса" с представители на партиите, синдикатите и др. социални субекти, където да се обмислят мерки за укрепване на икономиката след кризат, породена от коронавируса.

На първо време обаче, смята Паргов, Министерството на финансите и Министерството на икономиката трябва да дадат на обществото пълната картина за загубите, разходите и състоянието на икономиката ни в момента.

По отношение на предстоящия избор на партиен лидер в БСП Паргов допусна отлагане заради ситуацията в обществото ни в момента. Все пак днес социалистите са определили две дати - през юни или през саптември - взависимост от развитието на кризата с коронавируса. Отклонение от прекия избор на лидер обаче е немислимо, това е заложено в устава, категоричен беше лидерът на софийските социалисти.