Зорница Русинова: Още от първите дни на кризата работим в подкрепа на хората

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя посочи, че сред тях са мобилизираните средства в подкрепа на системата на здравеопазването с допълнителните 1000 лева за лекарите на първа линия, медицинския персонал, както и здравните медиатори, които работят в ромските гета. Освен това бяха подкрепени възрастните хора, нуждаещите се, хората с увреждания и онези, които са в карантина, с така необходимата патронажна помощ. Бяха осигурени и парични помощи за родители, на които се налага да ползват неплатен отпуск, за да гледат децата си. Чрез Кодекса на труда се въведоха редица отлагателни срокове.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Паралелно започнахме да работим и по третата мярка - икономическите мерки, мерките, които касаят пазара на труда. Те в голямата си част вече са факт. Една от тях - 60:40 вече работи. Освен това трябва да споменем и мерките, насочени към предприятията - с нисколихвените кредити, кредитите към потребителите са също факт. През тази седмица предстои фирмите да могат да кандидатстват в Министерство на икономиката за подкрепа за тяхната ликвидност.

Русинова се спря на микрокредитния инструмент, създаден от ОП "Развитие на човешките ресурси", който е изключително подходящ за хора, останали без работа, за самоосигуряващи се или за социални предприятия.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: В момента през Фонда на фондовете са договорени средства с три финансови посредника - Първа инвестиционна банка, СИС кредит и микрофонда. Те имат териториална мрежа в цялата страна и могат да се използват нисколихвени кредити, които варират между 5000 и 50 000 лв.

Вижте във видеото какво още каза зам.-министър Русинова за мерките на правителството, насочени към преодоляването на икономическата криза в страната.