Къде все още може да видите единствените танцуващи коледари?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ямбол съхранява успешно близо вековната традиция на обичая „Коледуване” с характерния танц буенек, защото там са единствените танцуващи коледари в България. Всяка година на Коледа в града се провежда Коледарски празник.

Ямболските коледари са уникални с техния танц буенек, който има не само характерни стъпки, но и се чува отдалеч заради звъна на шпорите на коледарите. Според традицията кудите обикалят домовете и на Коледа по обяд се събират в центъра на града, за да се надиграват и да покажат чий буенек е по-добър.

"Той възниква някъде 20-те години на миналия век, свързан е естествено с военните части, които са били тук и това, че местното население, хората на Ямбол развиват точно този буенек, който е уникален танц", разказа Стефан Бакърджиев, директор на Регионалния исторически музей.

Ямболските коледари също пеят и наричат за здраве и берекет, но танцът им символизира мъжката сила.

"Това е точно мъжката сила, мъжкото начало, то съвпада с раждането на Христос и с новото, те трябва да покажат новата сила, която възниква и която озарява хората", каза Бакърджиев.

За участниците в групите Коледа е най-хубавият празник.

"Коледуваме, защото това е тръпката, просто като чуем гайдата и това е традиция", каза Пламен Динчев.

Важен персонаж в коледарската куда е котката, която трябва да занимава стопаните и да пази коледарите.

"Ролята на котката е да обикаля около коледарите и да предпазва да не се закачат с коледарите. В къщи като е прави малко бели, золумлуци знаете как е, играе си, закача децата", разказа Иван Цветков.

Той вече 25 години коледува, за него най-важно е да съхрани и да предаде традицията.

"Това е уникално нещо. Мисля, че ще го съхраним до края. Предаваме го от поколение на поколение от бащи дето се казва на синове", каза Цветков.

Местната власт на Ямбол се опитва да превърне Коледарският празник в голямо събитие за града.

"Той е единствен уникален и само за Ямбол с уникалния танц буенек и на най-светлия християнски празник Рождество това допълва и общото настроение", каза Георги Славов, кмет на Ямбол.

Общината е решила да опази традицията и да я прослави по света.

"Традицията, най-важното нещо, което ние искаме да съхраним, е ценното, което ни накара и в момента сме в процедура по подготовка на документите за кандидатстване в ЮНЕСКО. Ямболският уникален коледарски танц буенек да стане част от нематериалното културно наследство на света, за да успеем да го съхраним и да стане известен не само в България както е, а и по целия свят. Заслужаваме го", смята кметът.

Община Ямбол разчита на съдействието на всички институции да успее да впише ямболският коледарски буенек в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.