Най-високият връх в планината Тангра

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В навечерието на Коледа алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков, които са част от юбилейната 25-ата антарктическа експедиция, направиха премиерно изкачване на връх Свети Борис. По предварителни изчисления той е най-високият връх в планината Тангра.

Изучаването на релефа на Антарктида е една от задачите на българските полярници. Голямото предизвикателство са капризите на времето, постоянният вятър и липсата на метеорологични прогнози за високите части от остров Ливингстън.

"Ведната след като изпратихме първата група , която тръгна към Ушуая, времето се отвори и успяхме с помощта на две моторни шейни да стигнем до лагер Академия, където направихме доста стабилен лагер, копахме го дълбоко в снега и издигнахме високи стени против силния вятър. Изкарахме така една неспкойна нощ. И почти така без особена надежда, че сутринта ще поднесе нещо ново, започнахме да се оправяме да се прибираме в базата, но в този момент започнаха да се разкриват облаците", разказа алпинистът Дойчин Боянов.

Дойчин и Ники решават да се опитат да изкачат връх Фризленд по съвсем нов маршрут. След около 5 часа са направили измерване с двучистотен Джи пи ес. След което с едно деликатно спускане от Фризланд посока запад успяли да стигнат до връх Свети Борис, което е първо изкачване на този връх. По предварителни изчисления това е най-високият връх на планината Тангра- над 1700 метра, или с десетина метра по-висок от връх Фризлент. Връх Свети Борис представлява един много интересен снежен купол, доста така експониран над основния релеф.

"За мен лично беше много важно и това, че буквално току що приключих с анализите на измерванията, които сме направили. В момента проучваме постъпите към другата страна на билото на планината и евентуално за изкачване на неизцкачени върхове тук", разказа алпинистът Николай Петков.

В очакване на подходящи условия за  излизане в планината Николай и Дойчин мислят за близките си в България.