Как да балансираме храните през пролетта - съветите на проф. Байкова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво да направим, за да се справим с пролетната умора? Има ли лек за нея? Кои храни могат да повдигнат тонуса ни в това време от годината - това попитахме в студиото на "Денят започва" специалиста по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Считаше се, че пролетната умора се дължи предимно на дефицита на витамини и минерали, които са с поизчерпани депа през зимния период поради традиционно по-ниската консумация на плодове и зеленчуци, отколкото през есента и лятото. Установява се, че стресът от смяната на времето през пролетта също допринася за трудното адаптиране на организма и води до намален биотонус, намалена работоспособност, а като добавим и преминаването от зимно към лятно часово време - виждаме, че за да регулираме биологичните си ритми, ще минат две седмици, обясни проф. Байкова и допълни, че всичко това влияе и на настроението, и на състоянието ни.

Проф. Донка Байкова препоръча да консумираме сезонните зеленчуци и плодове, тъй като тези, които пътуват от хиляди километри или не са вече с нужната хранителна плътност, или са доста обработвани и влияят съмнително върху нашия организъм.

Вижте още подробности във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад