Как една жена се грижи за 18 населени места

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В сърцето на живописния Еленски балкан има едно село, което пази споменът за времето, когато във всяка къща се раждали деца, хората имали работа, училището било препълнено, а на всеки християнски празник и млади и стари се събирали в църквата.

Днес повечето къщи в Тодювци са празни, училището затворило врати с началото на новия век, а тук останали да живеят предимно възрастни хора

Петър Петров, жител на село Тодювци: Читалищна дейност училищна дейност, вечеринки тука, читателски групи, задружност. Хората бяха много задружни. Народът беше като сплотен, всичко беше идеално.

Дядо Петър разказва, че навремето бил военен, а младините му минали във Варна. След пенсионирането си обаче решил да се върне в родният край, но децата му останали там. За хората като него днес основна опора и нажда е кметският наместник Росица Недялкова.

Росица Недялкова: Освен Тодювци, още 18 населени места, районът е голям, всяко село с около десетина – пентайсет къщи, с поняколко жители. Живеем с проблемите на хората. Те предимно с възрастни хора. Звънят ми при всички проблеми, ако някъде нещо стане.
Петър Петров: С кметичката добре се разбираме, винаги каквото имаме нужда обаждаме. Тя ни е тука буфера, тя приема всичко, знае в Елена на кого да се обади.

Росица Недялкова ежедневно пеш обикаля всичките осемнайсет населени места, за които отговаря.

Росица Недялкова: Пеш, аз обичам да вървя пеш, до пет километра не представлява никаква трудност, примерно да се отиде от Тодювци до Багалевци. Не всички пътища са така асфалтирани както сега. В някои населени места няма и ток, защото още от времето не е прекаран.

Росица разказва, че въпреки, че е жена през годините не веднъж се е случвало да трябва да се справя и с пожари, свлачища и затворени пътища.

Росица Недялкова: Има много такива ситуации, където се е налагало да събирам бригади. Преди няколко години падна снеголом, цялата пътна мрежа беше с потрошени дървета. И за това се наложи да се орагинизира бригада, всички мъже от селото, имаше и една жена и така разчистихме за един ден около 15 километра. Това е професия за дисциплиниран човек.

Невероятната кметица Росица Недялкова казва, че има и сили, и ентусиазъм, и вяра, че всичко, което прави е за доброто на хората и това усмисля живота й и я прави щастлива.