Валентин Радев: Миграционният натиск е нулев

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Двете страни отдавна е трябвало да бъдат в Шенген. Обяснявам си го с политически причини. Който дойде тук, премиерът го води на границата. Същото трябва да правим и така да убедим нашите партньори“, каза министърът.

„Миграционният натиск е нулев, но потенциалната опасност продължава. Цялата сухопътна граница от над 230 км е покрита от оградата. Готова е. В момента текат дебати в парламента как да бъде поддържана. Няма как да кажа колко струва. Там трябва да има по-голяма техника и това да го правят областните управители. Тук трябва бързина", заяви Радев.

Във връзка с обвиненията на БСП за корупционни практики при изграждането на защитното съоръжение по границата министърът коментира: „Гаранциите в държавата се носят от това кой нарушава правилата. Има сигнал в прокуратурата, те ще кажат дали има виновен“.

Във връзка с интегрираната система за наблюдение, той уточни, че в момента текат проверки. „Държавата проверява обществените поръчки. Досега имаше сензори и камери, част от тях не работеха, платихме за поддръжката. В голямата си част тя работи. По-важното е следващата стъпка. Ние купуваме и автомобилна техника. Който премине, ние бързо го хващаме. Имаме срок да усвояваме тези 160 млн. евро до ноември месец. Надявам се до края на тази година всичко да работи“, допълни Радев.

От днес заработва информационната система между МВР и нотариусите. Радев коментира, че с нея ще се намалят измамите, както и административната тежест.