Как и защо се стигна до опрощаване дълговете на вероизповеданията?

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Първан Симеонов: В рамките на по-малко от един месец ГЕРБ прави втори имиджов гаф, който се налага Борисов да замазва, защото знаете, че партията ГЕРБ е едно като публичен образ, доста праволинеен, а Борисов е друго, като публичен образ, доста гъвкав. За втори път след онова с преференциите ГЕРБ правят гаф от неспособността да обясняват, даже от леко самоуспокояване, да не кажа самозабравяне и загуба на усещане за общественото мнение. Дотолкова е загуба на усещане, че те произведоха виц. Някъде около християнските прошки те опростиха.
Харалан Александров: В ход е един процес, който отдавна трябваше да започне, както каза Първан Симеонов, на връщане на контрола върху проповядването, доколкото е възможно, то разбира се, е канонична материя. Оказа се, че в продължение на 10 години тази черна дупка 90-те никой не се вълнува от това какво се случва в територията на духовността, особено на нашите сънародници, които изповядват исляма, който разбира се, може да бъде интерпретиран като религия на мира и на добросъседството, може да бъде и интерпретиран като джихад, това всичи го научихме и то по трудния начин. Това, което ни спаси е колко традиционно благи, добронамерени, кротки и миролюбиви са българските турци мюсюлмани, държа да го кажа.

Първан Симеонов бе категоричен, че трябва да има повече и по-ясен държавен контрол върху обучението и проповядването в различните вероизповедания и че това е въпрос на национална сигурност. Според него опасното би било, ако дадем този въпрос на концесия на една партия.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти