Как се подрежда политическият пъзел - от Брюксел до София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"В момента сме в ситуация на тотален хаос и не знам дали е победа липсата на каквото и да е решение, защото оттук нататък пакетът тръгва през европарламента, след това в европейския съвет и наистина не се знае какво ще се случи", отбеляза и политологът Страхил Делийски. И коментира, че му е странна идеята за този протест - протестират превозвачите или протестират работниците? Вчера не бяха гласувани мерките за заплащането и за почивката - точно онези мерки, които пряко засягат социалните и трудовите права на работниците.

По думите му ситуацията е много сложна и целта на политическия елит е по-скоро не да се търси определен тип разрешение, а да се извадят политически дивиденти.

Кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова подчерта, че по съвсем различен начин се интерпретира това, което стана вчера в транспортната комисия, в държави като България, т.е. в Източна Европа, и в Белгия или Германия и Франция. Европа е разделена по отношение на транспорта и това не е от вчера, а от 2015 г., откогато Европейската комисия се опитва да прокара нови правила в транспортния сектор.

Българските депутати в Европейския парламент се обединиха, взеха общо решение и това е изключително положително, отбеляза Евелина Славкова.

"Екзотично е това единодушие между бизнес, работници и политическа власт - това единодушие е характерно за най-добрите традиции на фашистките режими и корпоративната държава - мен това ме притеснява" - така коментира Страхил Делийски по въпрос за участието на министърът на транспорта в протеста в Брюксел.


Политическата 2019 според Евелина Славкова ще бъде такава, каквато наблюдавахме през 2017 г., след встъпване в длъжност на кабинета Борисов 3, 2019 ще бъде огледална - ще наблюдаваме много енергични процеси, скандали, но е видно, че кампанията за европейските избори е започна и следващите месеци усилието на политиците ще бъде насочено в тази посока.

Очакванията на Страхил Делийски са за година, в която ще се случат неща, които ще задълбочат кризата между граждани и политици и кризата на легитимност на политическата система.