Как се прави качественият зехтин?

Предаване: 100% будни, 07.11.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Международния съвет на зехтина той се разделя в 4 категории - Extra Virgin Olive Оil, Virgin Olive Oil, Olive Oil и Olive Pomace Oil. В България обаче най-много се купува именно последният вид, който е и най-нискокачествен. Зехтин "Pomace"(помаче) е рафиниран зехтин, който се извлича с помощта на разтворители и допълнителни процеси. Използва се маслиново кюспе, от което вече е било извличано масло. Този клас маслиново масло е най-ниският и е значително по-евтин от останалите, поради което и най-често купуваният. Той може да се използва в кулинарията – най-вече за пържене и готвене, но не е най-добрият избор, който можете да направите, защото е преминал през обработка и не е онова качествено и полезно масло, с което асоциираме зехтина. Може обаче да се използва за полиране, смазване и други цели. Вносителите на зехтини в България смятат, че родните потребители все още нямат култура и знания при употребата на зехтин, затова все още избират по-некачествените продукти. Затова и се появяват смески между олио и зехтин, които се предлагат на пазара под наименованието "салатен зехтин". То се използва само в България и в момента дори е забранена. На етикетите може да се сложи само наименование "салатен микс". На такива продукти задължително трябва да пише колко процента от съдържанието им всъщност е зехтин. През последните години потребителите попадат и на абсолютни имитации на зехтин екстра върджин, които се продават в търговските вериги като италински зехтин в стъклена бутилка, но при тестовете се оказва, че това е продукт от соево или други видове евтини масла.