Как се стопанисват манастирите?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отец Ангелов каза, че са отпуснати пари от общината за Кладнишкия манастир. Те все още не са усвоени. Парите са по програмата "Бедствия и аварии". Започва поредна кампания за събиране на средства.

Отец Орлин, игумен на Кладнишкия манастир: Това скеле, което видяхте е сложено с цел да крепи останалите съществуващи стенописи, мазилката със стенописите. Тъй като храмът е паметник на културата, и има една камара усложняващи обстоятелства. Ако беше за нов храм - мазилка, изографисване, но в случая трябва да се реставрира. Предприета е в миналото една кампания по възстановяване на храма, както видяхте - направен е ремонт на фасадата на храма и на това крило за битовата част. Нещата по принцип са вървяли поетапно, едно след друго. Благодарение най-вече благодарение на активното съдействие на Софийска митрополия. Предстои тепърва вътре реставрирането на храма. С настоятелството взехме решение да проведем бригада, доброволно жителите да дойдат. Кой както може да помогне, да очистим.

Много манастира в Софийска област не са в добро положение, каза отец Ангелов. В повечето от случаите в тях дори няма свещеник и грижата за храма е оставена в ръцете на вярващите. Той увери, че в случая на Кладнишкия манаситр Софийската епархия ще влезе в своите обязаности и ще помогне с каквото може.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад