Румен Порожанов: Втори проби трябва да се взимат от абсолютно всички

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Румен Порожанов: Втори проби трябва да се взимат не само от това стадо, а от абсолютно всички, тъй като контролът в заболяването, освен в 10-километровата зона в тези седем общини, в които е определен този периметър, ние ще го разширим в 20-километрова зона. За да се наблюдава дали има разпространяване на болестта или не, това трябва да става чрез вземане на проби.

В четвъртък министърът лично е разговарял със стопаните на стадото в Болярово. Те са помолили да бъде сменен лекарят. Въпреки това в следващите дни те са отказали да допуснат новите лекари, което е нарушение на закона. Порожанов се надява стопаните да се убедят, че трябва да се вземат втори проби и да не се стига до силово взимане. Той призова лекарите да бъдат допуснати до животните като той гарантира, че лично ще проследи изследването.

Румен Порожанов: Разбира се, че пробите са истински. Никой няма за цел да манипулира или да прави нещо различно.

Министърът беше категоричен, че заболяване има. По негово мнение трябва да се затегне режима в Шарково, за да не се разпространява болестта. Едно подобно разпространение създава икономически загуби за цялото овцевъдство в страната. В момента под възбрана да търгуват своите продукти са седем общини. За тези стопани има компенсиране на няколко стъпки. Първата е 40 лева на брой животно, плюс още 15 лева, плюс още 7 лева. От миналия четвъртък е започнало приемане на документи по тази програма. Обещетения има и за стопаните, чиито животни са умъртвени. Те вече са изплатени в първите две села.

И в момента има опасност за разпространение на болестта в други области в страната. За това министърът обясни, че трябва да има много силен мониторинг. Болестта се разпространява чрез болни животни, както и чрез хора. Порожанов е на мнение, че болестта е дошла от Турция. Там има над 700 огнища. Задача на щабът е да намери точно как е дошла у нас. Това може да е станало или чрез нелегално вкарване на животни, или чрез хора, които са имали досег с болестта. МВР работи и по версията да умишлено заразяване.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад