Как ще се нареди политическият пъзел?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическите консултации за съставяне на правителство минаха през няколко етапа до момента. Имаше "особена радост, че е vlcsnap-2014-10-23-09h28m28s191постигнат "някакъв реален публичен процес на договаряне между политическите сили". Имаше и опити за "резки интонации" - например Реформаторският блок, но се оказа, че това е "малко или повече възбуда за театрална консумация". Много по-достоверно е, че "същинските преговори се водят в Банкя", каза в "Денят започва" д-р Николай Михайлов в коментара си за хода на разговорите за формирането на кабинет.

"Струва ми се възможно да се каже, че тук се наблюдават три фази - първо инфантилизъм, след това опортюнизъм и накрая конформизъм. Агентите на промяната ще свършат като агенти на статуквото, защото в това обучение в български политически реализъм накрая всички ще кандисат да управляват както се е управлявало, защото другояче не може да се управлява. А и широката публика знае, че е по-добре да има едно отвратително правителство, съставено от компромиси, отколкото да няма никакво правителство и да се случи някакъв вариант на катастрофа", обобщи д-р Михайлов.

 vlcsnap-2014-10-23-10h13m29s65Проф. Ивайло Дичев добави към този анализ, че има два типа партии - моралистки и прагматични. Според него моралистки са Реформаторският блок и Патриотичният фронт и те се намират в тежко положение и много ще пострадат, защото ще трябва да направят компромиси, което вероятно ще разочарова симпатизантите им. Прагматичните партии пък гледат да върви бизнесът. "От тук нататък нашата политическа ситуация ще преведе ляво-дясното делене в по-англосаксонско делене между консерватори и либерали. Консерваторите са повече моралисти, настояват за някакви ценности, за някакви твърди неща и либералите, които са по-прагматични и гледат да върви икономиката", коментира проф. Дичев.

Според него най-добрият вариант е програмно правителство с вторите-третите лица на партиите, на които да се поставят няколко точки за изпълнение в рамките на едногодишно и двугодишно управление, "което да закрепи положението, докато премина кризата, докато премине КТБ-историята, руската история, след което да се готвим за нови избори". Друг вариант е да се върви по по-дългата политическа перспектива - коалиция на партиите, които са пробизнес, повече за икономика, за богатите и средната класа - ГЕРБ, Реформаторите и ДПС. Това, обаче, е невъзможно заради някакви предварителни заявки и се върви към вариант, който има проблем в себе си и ще бъде тежко разочарование за партиите, които се готвят да управляват, прогнозира той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад