Каква кампания ни очаква?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предизборната кампания започва днес. През следващия месец кандидатите за президент и вицепрецидент на България ще ни дават обещния, за да дадем гласа си за тях на 6 ноември. Гости в студиото на "Денят започва" бяха социолозите Геновева Петрова от "Алфа рисърч" и Първан Симеонов от "Галъп". На старта на кампанията не можем да представим цифри за това кой от кандидатите с каква подкрепа се ползва, защото в момента протичат изследванията. Въпреки това с нашите гости, на база изследвания от предишни месеци, очертахме картината за това каква избирателна активност се очаква на предстоящите избори.

Петрова обясни, че това, което "Алфа рисърч" е измерила като предварителна готовност за участие в президентските избори в началото на септември, е около 57 процента от избирателите, които имат намерение да се включат в президентския вот. В хода на кампанията са възможни промени, не само по отношение на подкрепата на кандидатите, а и в готовността за гласуване. Според "Галъп" декларативната активност е около 60 на 100. Очаква се да гласуват между 3.3 милиона и 3.5 милиона души. В хода на кампанията ще стане ясно дали се провокира интерес към тези избори, дали референдумът ще доведе до допълнителна активност, дали внушението или реалността, че гласуването е задължително също ще изведе други хора пред урните, как ще въздейства опцията "не подкрепям никого". Петрова не смята, че до момента нямаме основание да кажем, че кандидатите предизвикват по-висок интерес към изборите. Симеонов обясни, че най-голям интерес към изборите се е появявал тогава, когато са се появявали много харизматични кандидати, нови попълнение в компанията не зависимо от типа избори. По негово мнение за сега нама такъв ярък кандидат, напоследък няма и ярка опозиция. Той не очаква голям интерес към тези избори.

Заявената активност за референдума е по-ниска. По данни на "Галъп" тя е 35 на 100 и около 15-ина процента казват, че е по-вероятно да гласуват на този референдум. Симеонов не смята, че ще успее да мине прага, партиите го неглижират, но очаква хората да гласуват, заради мажоритарния елемент. "Алфа рисърч" също отчитат по-нисък интерес, заявен към референдума. Петрова смята, че не само партиите неглижират, но и не вижда инициативни камитети. Според нея липсва активен говорител по отношение на този референдум. На Симеонов му се струва, че инициативата за този референдум сега е малко по-приглушена, защото инициаторите на този референдум са избрали друга треактория - те са преценили, че няма да играят на тези президентски избори, получили са продължение на телевизионния си ангажимент и са решили ако ще участват в публичния политически живот в страната, това да е дълга игра и референдумът да е едно от стъпалата. Петрова се съгласи, че е странно, че дори инициаторите на референдума не проявяват активност. Според нея това е показателно за мотивите, които най-вероятно са стоели зад идеята за реферндума и по някакъв начин иницияторите на този рефрендум не са били докрай честни с избирателите.

По данни на "Алфа рисърч" от септември ГЕРБ продължава да е с най-висока подкрепа, с голяма подкрепа се ползват и Реформаторския блок, и Патриотичния фронт, и ДПС; АБВ и Атака са с още по-ниски равнища. Има слаба динамика, има мобилизация на симпатизантите на левите партии, но се очаква тя да се фрагментира между различните кандидати. По отношение на десните партии тепърва се очаква мобилизация за участие в изборите. Националистите гордо заявиха една обединена кандидатура, но им липсва консолидация, отбеляза Петрова. Симеонов обясни, че докато не изтече изследване лице в лице с надеждна извадка не е хубаво да се говори кой как е подреден от кандидатите. Той смята, че трабва време да се свикне с кандидатурата на Цецка Цачева. В средата на септември изследването на "Галъп" е показало сходни тенденции при големите партии. С най-големи проценти са ГЕРБ и БСП, с изравнени проценти са Реформаторите и Патриотите, ДПС се е посъвзела от ДОСТ на база заявени гласове.

Симеонов смята, че по време на тази кампания ще е интересно да видим какво става с кандидатурана та Пламен Орешарски, както и да гледаме какво прави ДПС. Според него може да се окаже така, че с тази кандидатура на ГЕРБ вероята на първи тур ще се проектират партийните нагласи, но втори тур ще бъде доста оспорван. Другото, на което трябва да се обърне внимание са външнополитическите развития, както и кондицията на управляващата формация. Петрова каза, че събития, които засягат по един или друг начин актуалния дневен ред на обществото повече или по-малко могат да повлияят в зависимост от позициите на кандидатите. Според нея педстои да видим дали ще има събития, като тези в Катуница, Костинброд и Бобов дол, и дали те ще повлияят на крайния резултат.