Сливането на празниците с редовните почивни дни - кой губи и кой печели

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Традиционно в последното тримесечие на годината работодатели и синдикати започват да спорят по две теми - минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове и сливането на празниците с редовните почивни дни.

Не е вярна тезата, че работодатели са против сливането на празничните и почивните дни, заяви в "Денят започва" бившият социален министър Иван Нейков - Балкански институт по труда и социалната политика. Бизнесът в туризма, ресторантьорството, хотелиерството вика "ура", защото рязко се увеличават приходите му през тези дни. Работата няма да е по-добре организирана при "режим на включване и изключване", когато няма сливане, заяви той и добави, че това е проблем, който е "малко измислен".

За икономическия експерт Мика Зайкова въпросът не е правилно поставен. Тя риторично запита кой всъщност почива по време на сливането на празниците с почивните дни и подчерта, че официалната статистиката сочи, че 66.7% от ръста на брутната добавена стойност на държавата са изработени в сектор "Услуги", който не почива. По-правилният въпрос е струва ли си да отработваме дните, каза още тя.