Какви са обезщетенията след катастрафата в Своге и защо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Злополука на пътниците е задължителна застраховка, която трябва да бъде сключена от превозвача. Има малък набор от документи и процедурата е сравнително опростена в това всеки засегнат да потърси обезщетение, обясни Стоянова. Тя каза, че има фиксирана сума - 50 000 лв, която се изплаща в пълен размер при настъпила смърт.

Златина Стоянова: Застрахователно компания "Бул Инс" отказа да плати обезщетение, тъй като според нея няма нито случаен превоз, нито какъвто и да е може би превоз. Всички документи, които са изискуеми според наредбата за задължително застраховане, са представени. След като 6 месеца от тази застрахователна компания издирваха някакъв документ, който не знам как се нарича, те отказаха изплащане на обезщетение. След това беше подадена жалба към Комисията за финансов надзор да разгледа случая и тя се произнесе, че има нарушение и съответно застрахователната компания трябва да преведе на пострадалите лица пълния размер от обезщетението.

Стоянова е категорична, че нарушението от страна на превозвача не касае наредбите, които уреждат отношенията с пострадали или близки на загинали при ПТП. Ако превозвачът не е изпълнил някакви условия, това няма как да обезсили застраховката.

Златина Стоянова: За да е в сила, трябва да има редовно платена застрахователна премия и да е настъпило застрахователно събитие. Абсолютно проста процедура, не разбирам защо се случва това.

В разговора се включи и Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", който изложи противоположна позиция по темата.

По думите му, компанията отказва да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

Стоян Проданов: Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер.

Според Златина Стоянова обаче, пътен лист има, списъкът с пътуващите е надлежно издаден и те като възрастни хора, са си направили споделено пътуване.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти