От утре - нов студен фронт с валежи, гръмотевична дейност и условия за градушки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Взети ли са допълнителни мерки, за да се избегне ново бедствие? Отговорът потърси репортерът на Сутрешния блок на БНТ1 Паулина Найденова. Тя се срещна и разговаря с метеоролога от Изпълнителната агенция за "Борба с градушките" Стефан Георгиев.

Според него към момента обстановката над България е спокойна. През деня се очакват валежи, но условия за образуване на градушки няма.

"Радарите сканират на всеки 4 минути, така че обстановката постоянно се следи. Всеки ден правим прогноза дали има вероятност за образуване на такива мощни купесто-дъждовни облаци, така че хващаме максимално ранен етап в развитието на облаците", увери метеорологът.

По думите му "от началото на сезона са проведени 35 въздействия, като са изстреляни над 1 500 ракети по градоносните облаци, което е значително по-малко в сравнение с миналата година". Георгиев добави, че на ракетните площадки са доставени по 20 ракети. Проблемът е къде ще се образуват облаците - дали ще са над защитените от ракетните площадки територии или над незащитени такива, допълни той.

"Още от утре се очаква да мине нов студен атмосферен фронт, който ще донесе образуване на купесто-дъждовна облачност с належи, гръмотевична дейност и градушки - от запад на изток. Хората да следят прогнозата за времето и се информирайте на сайта на ИА "Борба с градушките", препоръча Стефан Георгиев.

Какво още коментира метеорологът вижте във видеото.