Какво да очакваме от посещението на папа Франциск - коментар на Соломон Паси

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Първата покана към папа Йоан Павел II идва от президента д-р Желев, след тоява имаше много покани. Поканите ги превърнахме в кампания през 1994 г., когато папа Йоан Павел II даде първата частна аудиенция на Атлантическия клуб и произнесе една великолепна реч на български език", припомни Паси. И подчерта, че в делегацията са били включени емблеми на духовното - Светлин Русев, Йордан Радичков, Тончо Жечев... Присъства и Христо Стоичков, който е благословен от папата и с папска благословия същата година става носител на Златната топка...

Желанието им е папата публично да обяви, че България няма участие в покушението.

При посещението си в България през май 2002 г. папа Йоан Павел II обяви в срещата си с президента, че България няма отношение към атентата и с това случаят беше приключен.

Паси разказа, как при изпращането на папа Йоан Павел II му е предал писмо, в което е направил национална заявка да има български кардинал по католическа линия.

"От папа Франциск, като дойде може да поискаме именно това", заяви Соломон Паси.

Според Паси като част от ЕС ние трябва да поискаме от папа Франциск да бъде посредник между ЕС и президента Тръмп по въпросите на Парижкото климатично споразумение. Това може да се съгласува с ЕС и Паси се надява, че нашите европейски партньори не биха имали нищо против.

Като част от НАТО може да поискаме "неговата благородна намеса, посредничество в конфликта между Русия и Украйна и по-точно между Запада и Русия по повод Украйна", каза още Паси.

Какво още каза той в сутрешния блок - вижте във видеото.