Какво е да си срещу Путин? Руският опозиционер Владимир Милов

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Опозиционният лидер Алексей Навални е единственият засега официално обявил се кандидат за президент на Русия, развил структури на подкрепа в повече от 150 руски градове. А политикът Владимир Милов - бивш заместник-министър на енергетиката, бивш съратник на Борис Немцов, разработва икономическата му програма. Някои наричат Милов бъдещия премиер на Навални, но той отхвърля това като измислици.

Въпрос: Ако честно си сложите ръка на сърцето, смятате ли Навални за реален конкурент на Владимир Путин?

Владимир Милов, икономист, опозиционен политик: "Да, разбира се. Навални е представител на друго поколение с други възгледи. Това се вижда от канала му в Ю тюб, и от профилите му в социалните мрежи. Той съвършено по друг начин влияе на младежите в сравнение с Путин. Да не забравяме, че Навални създаде най-голямата в Русия независима неправителствена организация с бюджет от няколко милиона долара, които се събират чрез доброволни пожертвования, и се занимава с ефективни антикорупционни разследвания".

С близо 20 - годишен стаж в либералната опозиция Владимир Милов е едно от лицата на онази Русия, която критикува 17-годишното управление на Путин, онази, чиито глас обикновено не влияе на избори, но иска да бъде чута и често попада в ареста заради строгите закони за митингите.

Владимир Милов, икономист, политик: "Искаме ключовите проблеми на страната да не се премълчават, защото ако гледате руска телевизия днес - там основно се обсъждат Сирия, Украйна, Съединените щати, Европейския съюз, но вие няма да чуете сериозни дискусии за нашата икономическа криза. Искаме да няма държавни монополи, които изпиват ресурсите на икономиката и обогатяват приятелите на Путин... Заради кризата средната заплата, която беше около 1000 долара на месец, падна до 600 долара и изход от тази ситуация не се вижда. Ние ще го дадем за сметка на освобождаване на икономиката от белезниците на административен, централизиран контрол и на монополи, в която я е оковал Путин".

В Русия управлението има две страни - едни го виждат като застой, други като стабилност.

Владимир Милов, икономист, политик: "Винаги се шегуваме по тази тема, че стабилността е второто име на застоя. Стабилността отдавна изчезна. За последно имахме голям икономически ръст преди 10 години... Покупателната способност на населението силно намаля. На кого му харесва тази стабилност не знам, когато няма перспектива. 70 на сто от населението е принудено да харчи парите си само за храна. За повече не стига".

Въпрос: И все пак президентът има рейтинг на доверие повече от 80 на сто, а повече от 60 на сто са готови да гласуват за него отново. Не може да отречете, че хората го подкрепят.

Владимир Милов, икономист, политик: "Може да се отрича, защото всички тези проучвания трябва да се четат между редовете. Те показват, че хората, които действително много обичат Путин и за всичко му се доверяват, са само 10-15 процента. ...Рейтингите на всички останали елементи от властта - правителство, парламент, премиер, губернатори в най-добрия случай са около 50 процента, а основно са в минус. Тоест признаците за недоволство са много големи, и тези 80 на сто одобрение за Путин, които виждате, това главно е страх от промени, от това, че не се вижда алтернатива. Ние сега се опитваме да покажем тази алтернатива".

Въпрос: През 2010-а се съдихте с Владимир Путин, който каза, че опозицията не иска друго освен власт и пари.

Владимир Милов, икономист, политик: "Действително дадохме Владимир Путин на съд, защото той обвини няколко колеги и мен включително, че през 90-те всичко сме разграбвали. В съда попитах официалния адвокат на Путин - можете ли да ми кажете какво лошо аз съм направил, гражданинът на Русия Милов. Отговориха - ние нямахме конкретно вас предвид, а имахме предвид събирателен образ на политици. През 99-а бях на 27 години, физически нищо не съм могъл да разграбя. Това говори, че за епохата на 90-те години има много митология и лъжи".

Въпрос: Отговорихте ли си на въпроса защо беше убит Борис Немцов?

Владимир Милов, икономист, политик: "Да, разбира се. Първо, ако не го бяха убили, демократите сега щяха да са в Държавната дума. Той имаше уникални възможности да обединява различни сили и да намира финансиране за ефективна кампания. И когато си отиде - всичко това се разпадна. Смятам, че първата цел е била това. А втората цел - Борис беше много активен комуникатор със западните лидери по повод санкциите. Тези санкции, които бяха въведени през 2014 г., много ядосаха Путин, защото силно удариха по икономиката на Русия. Уверен съм, че убийството на Немцов е било мъст за санкциите".

Президентските избори са поредно предизвикателство пред опозицията в Русия, в условия, когато Кремъл отказва да признае Навални и екипа му за реален политически играч.

Владимир Милов, икономист, политик: "Ако Путин спечели в резултат на честни избори, ще ги признаем, но Путин засега не е готов. По всякакъв начин се опитват да ни изолират от пресата, да ни изолират от руснаците, арестуват привърженици на Навални, изземват ни агитационните материали и през цялото време казват, че няма да пуснат Навални на изборите. Тоест, Путин се бои от конкуренция".

Владимир Милов все пак е оптимист. Пет години, казва той, са добър хоризонт, в който очаква по-свободна и открита политическа система в Русия.