Съдебни изпълнители срещу длъжници

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Георги Дичев е поискал право на отговор във връзка с разговор в студиото на "Още от деня" с омбудсмана Мая Манолова.

Дичев изтъкна като мотив за искането му спекулирането по темата за частните съдебни изпълнители. Според него хората малко познават дейността на частните съдебни изпълнители, част от неговите колеги са превърнати в "боксова круша". Обвиняват ги в различни грехове, някои от които са извън тяхната компетентност.

Съдебните изпълнители не са виновни, когато някои длъжник не е разбрал, че е осъден, тъй като не те, а призовкари връчват известията. Съдебните изпълнители имат едва 1/3 дял по отношение на проблема с известията, заради който 30 процента от осъдените не са разбрали.

Друг пример на необосновани обвинения е, че частният съдебен изпълнител съди.

Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители:
"Съдебният изпълнител не съди, ние изпълняваме съдебни решения, съдебни актове."

Що се отнася до запорирането на социални плащания, обезщетения и помощи на длъжници, Дичев каза, че камарата първа е сигнализирала за този проблем и е съдействала той да се реши. Освен това, натрупаните разноски по делото не се заплащат, за да се вземат от съдебните изпълнители, както погрешно смятат хората. Погрешното впечатление идва от това, че съдебните изпълнители са накрая на веригата.

Дичев е на мнение, че трябва да се търси балансът, когато става дума за минимални дългове, а разноските по тях ги надхвърлят многократно.