Какво не знаем за рафинираното брашно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бялото пшенично брашно е едно от най-често използваните в повечето домакинства. Пшеницата сама по себе си е важна и полезна за човешкия организъм зърнена култура, богата на витамини, минерали и аминокиселини. При процеса на рафиниране обаче смлените зърна преминават през различни процеси, включващи термична обработка и синтетично обогатяване. Резултатът в крайна сметка е, че рафинираното бяло брашно губи голяма част от полезните си свойства. И по-точно – при преобразуването на пшеницата в бяло брашно, се премахват над двайсет витаминни и минерални елемента. Те биват заместени чрез допълнително обогатяване от синтетични вещества, които в крайна сметка по-скоро вредят на организма, отколкото да му помагат. Рафинираните зърнени храни съдържат повече скорбяла, а за постигането на снежнобелия цвят се използват и избелващи химикали. Преминалото през такъв тип обработка брашно повишава кръвната захар, което кара организма ни да произвежда повече инсулин. По този начин тялото ни не получава почти нищо под формата на енергия, но за сметка на това започва да складира мазнини като резерва. Да изглеждаме добре, а и да се чувстваме добре, не означава, че задължително трябва да изключим брашното и тестените продукти от менюто си. По-важното е да знаем кои са полезните алтернативи на рафинираните зърнени продукти, с които да си набавяме всички необходими вещества за тялото ни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад