Какво правителство иска бизнесът?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Денят започва с Георги Любенов" беше издателят и бизнесмен Иво Прокопиев. С него говорихме за това какво правителство иска бизнеса.

Според Прокопиев положението в България е зле и отново сме на ръба на финансовата пропаст. Той смята, че най-важното за бизнеса е правителство, което бързо да направи две неща - да върне законността в държавата и икономиката и да даде много ясни гаранции за запазване на финансовата стабилност, защото напоследък всички данни, всички факти, всички действия пряко или косвено "бутат" към заплаха за финансовата стабилност. Издателят каза, че е забелязал, че реформите в България обикновено се правят от безизходност, тоест в момента нямаме друг шанс, освен да позакърпим разрушеното през последните години. Разрушени са почти всички важни икономически регулатори и доверието в тях, заяви той.

Прокопиев смята, че коалиционното правителство и създаването на работеща коалиционна формула е сложно особено когато става дума за различни субекти, а някои от тях се състоят от други субекти вътре в себе си. Той каза, че действията, които трябва да се предприемат са много непопулярни, така че е нормално в този процес всеки да иска гаранции. Той не мисли, че има забавяне. Според него върви нормален процес и сме били свидетели как в други държави тези процеси продължават с много повече месеци, а някъде и с години. Друг въпрос е, че България и българската икономика нямат време да изчакат, защото нуждата от действия чука на вратата и трябва да се действа бързо.

След като се постигне съгласие по намерението на правителството, по неговата програма и по коалиционното споразумение, това споразумение час по-скоро трябва да бъде ясно и около него да бъдат подбрани хора, които добре могат да реализират тези политики, каза Прокопиев. Според него същественото е програмата за управление и правилните хора да не ги е страх да влязат и да направят тези мерки. Той смята, че има нужда да видим голямата картина и да се консолидираме като нация, защото достиженията, които имаме (членството ни в НАТО и ЕС, стандарта на живот, финансовата стабилност) сме ги приемали като даденост толкова години, но те не са и трябва да се отстояват и потвърждават във всеки един момент. Правителството няма свобода да маневрира в някаква политическа територия ако държим да останем в тази геополитическа ориентация, смята издателят.

Според Прокопиев този парламент се отличава от предходния с две основни неща - в него има автентична голяма опозиционна партия, което е много добре за всички данъкоплатци и избиратели, защото БСП ще може да дисциплинира управлението, другото нещо е общественото мнение, което е активно, будно и нетърпимо. Той смята, че стабилността на финансовата система трябва да е първото нещо, с което новото правителство да се заеме, защото от там се отварят всички други теми. Стабилизирането на българската финансова система минава през прилагане на Закона за КТБ, за да видят хората, че има действащи регулатори, действащ банков надзор и действаща схема за гарантиране на влоговете, обясни Прокопиев.