Капаните при храните по Великден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Всеки търговец е длъжен да има етикет и обозначена цена на продукта, който продава. Също така там трябва да е описана и единицата мярка, т.е. ако купуваме агнешко условно на 15 лв./кг, това трябва да е описано на етикета. В противен случай това е административно нарушение и се санкционира", каза Константин Арабаджиев от Комисията за защита на потребителите.

Той каза, че основните "капани" по Великден и в други периоди на годината са фалшивите намаления, липса на промоционални стоки, намалени продукти на редовна цена и лимитирани серии.

"Пазарувайки от обект, регистриран по закона за храните, има достатъчно гаранции и от производител, търговец и контролни органи, че тези стоки са с произход и се търгува по начин, който е съобразен със закона", каза д-р Кулински.

Той обърна внимание, че потребителите не трябва да се учудват, ако видят вносно агнешко месо в магазините - то пристига дълбоко замразено.

Има нарушения и при офертите за пътувания за празниците. "Задължително трябва да сте информирани за крайната цена на пакета", препоръча Арабаджиев.