Харалан Александров: Третият пол и вторият лифт са абсолютно огледални ситуации

Предаване: Панорама, 05.01.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му това са обстоятелства, които подсказват, че текат процеси на нормализация.

Мисля, че България ще се представи не лошо, тъкмо защото тези теми присъстват, тъкмо защото ще има протести, тъкмо защото ще има несъгласие и дебати. Нищо страшно не виждам в това, заяви социалният антрополог.

Според него обаче тревогата в обществото ни идва от липсата на добра информираност.

Тревогата идва по силата на това, че не е свършена много образователна работа. Но може би сега идва времето това да стане, допълни Александров.

Той беше категоричен, че бурните дебати около българската позиция по Истанбулската конвенция и протестите около решението за втори лифт край Банско са идентични като обществени реакции.

Третият пол и вторият лифт са абсолютно огледални ситуации, защото и в двата случая става дума за тревогата от промяната и развитието. Това е голямата тревога на късната модерност... Забележете тези, които се държат консервационно по отношение на природата, се държат либерално по отношение на обществото, а тези, които искат да консервират обществото - патриотите и голяма част от БСП, често се държат либерално по отношение на бизнеса. Това е дълбоко неконсистентно поведение, коментира Харалан Александров събитията от първата седмица на 2018 година.

Целия разговор вижте във видеото.