Лиляна Павлова: Единни ще сме по-силни и ще имаме бъдеще заедно

Предаване: Панорама, 05.01.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Напълно сме готови. Можем да го кажем със сериозност, отговорност, с гордо вдигната глава и самочувствие, че постигнахме много и започваме председателството с високо вдигната летва, с високи очаквания и в същото време си даваме ясна сметка какво можем, посочи тя.

Председателството е един механизъм, който има своите правила и процедури, но е и един шанс за нас да се покажем като достоен партньор, допълни Павлова.

В коментар на думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че страната се държи в ЕС като държава-учредител, министърът посочи, че това означавало да си отговорен, да мислиш за бъдещето и да не мислиш само за себе си.

Павлова призова да докажем, че "Съединението прави силата". Единни ще сме по-силни и ще имаме бъдеще заедно, обясни тя.

Четири са основните приоритета, върху които искаме да фокусираме своите усилия. Първият и много важен приоритет, въпреки че той няма да се реши окончателно в рамките на нашето председателство, е дебатът за бъдещето на Европа, пречупен през най-важната тема – какъв ще е следващият бюджет. Проекторамката на бюджета ще излезе през май. В наши ръце е да поставим дебата и да му дадем вярната посока. Вторият приоритет е темата миграция и сигурност.

По отношение на темата за Западните Балкани, която България обяви, че ще е сред акцентите по време на ротационното председателство на ЕС Павлова посочи, че не бива да се създават свръхочаквания. "Европа не е завършена като проект, ако страните от Западните Балкани не са част от нея", заяви тя, но и посочи, че "ние не можем да обещаем за шест месеца присъединяване".

"Първият успех на председателството е, че темата за Западните Балкани влезе в общоевропейския дневен ред на лидерите", каза министърът.

"Европа няма нужда да приеме едни държави, които ще създават проблеми на останалите. Те го осъзнават", смята Павлова.

"Няма държава, в която да няма корупция. Корупцията е усещане", каза още Лиляна Павлова във връзка с критиките срещу страната. По думите й проблемът засяга всеки гражданин и институция, но за да се реши, е необходимо всички да бъдат обединени.