Кино и политика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Филмът "Защо аз" е за румънския прокурор Кристиан Панаит, който се самоубива на 29 години, след брутална репресия от страна на държавната машина. В свят на манипулации и интереси филмът на Тудор Джурджу пита защо има недосегаеми, когато трябва да има правосъдие. БНТ1 ще излъчи творбата на румънския режисьор в неделя, 28 февруари, от 20:45 часа!

Как киното критикува свят на манипулации и интереси, какъв е потенциалът му да създава критична маса сред зрителите? Кино и политика беше темата за дебат в студиото на "Денят започва с култура", провокиран от румънския филм "Защо аз". Този филм предизвика обществен дебат в много държави.

В разговора участваха Виктор Чучков, който е копродуцент, Севда Шишманова, журналист и програмен директор на БНТ1, и проф. Божидар Манов.

Още преди година, когато "Защо аз" беше представен на Берлинале, проф. Манов препоръча нашите висши магистрати да го гледат задължително заради съдържанието и изключителната острота, а сега добави, че Висшият съдебен съвет трябва да го гледа всеки ден.

Виктор Чучков коментира, че румънците издърпват силните истории от живота около нас и ги превръщат в произведения на изкуството, у нас кинообщността трудно успява да избере историите около нас, които са най-честни и най-нужни за нашето време в момента, в Румъния нещата явно се случват освен в киното, но и в политиката, може би хората са по-решителни. "Недоумявам, как около нас всичко минава и ние сме апатични и приемаме, и мълчим, и не реагираме", каза продуцентът. Според него, мисията на режисьора е в търсенето и намирането на истината, така е в този филм.

Показваме филма заради зрителите, и за тях е толкова важно, колкото и за магистратите, каза Севда Шишманова. Става дума за онази обществена санкция, за критичната маса, която се възпитава чрез обществените медии също и тук е отговорността на БНТ и на начина, по който поставя казуси и проблеми не само през журналистиката, не само през публицистиката, но и през всички останали жанрове, които има възможност да програмира, подчерта програмният директор на БНТ1. "Киното е толкова мощно, колкото и новините", каза Шишманова. И поясни, че не става дума за политическа пропаганда, а нещо по-различно - за това, което наричаме контекст и тук киното, за разлика от журналистиката, може да отиде много по-напред - това е изключителната чувствителност на кинорежисьора, на хората, които се занимават с кино, защото те могат да отидат отвъд фактите и да отворят един дебат, далеч преди той да ни удари в лицето.

Вижте целия дебат във видеото.