Кирил Ананиев: Здравеопазването е приоритет на правителството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кирил Ананиев заяви, че за здравеопазването, което е приоритет в програмата на правителството, са отделени 4 712 000 000 лв. в бюджета за 2018 г. Около 485 млн. лв. е ръстът на разходите, от тях 407 млн.лв. отиват като допълнителни разходи в бюджета на НЗОК. Този ресурс ще бъде използван приоритетно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване. Бюджетът на Министерство на здравеопазването е 495 млн. лв., има предвидени около 20 млн. лв. в централния бюджет, предназначени за увеличаване заплатите на работещите в Спешна медицинска помощ. Предвижда се и увеличение на заплатите в 4 структури в системата на Здравното министерство и имат важна роля за провеждане политиката му - регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните болници, където заплащането беше много ниско, отбеляза Кирил Ананиев и съобщи, че на практика увеличението за тях ще е 15%. Осигурени са и 20 млн. лв. за ваксини за децата, подчерта той. Има ръст от 8 млн. лв. за репродуктивното здравеопазване, което е сред приоритетите на правителството и ако се наложи, ще се отделят и допълнително средства.

Кирил Ананиев посочи няколко проблема, с които се е заел да се справи. Първото нещо, с което са се захванали с екипа му, е финансовото състояние на търговските дружества - лечебни заведения. Финансовото състоянието на някои от тях е наистина много тежко. Правят анализ и ще предложат конкретни мерки, които да подобрят структурите на заведенията, да оптимизират дейността и по същество да преструктурират системата в частта за държавните лечебни заведения.
"По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена национална здравна карта, да направим такава само за държавните лечебни заведения", каза здравният министър.

Мораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на Здравната каса трябва да бъде стабилизиран. Думата мораториум означава временно спиране, припомни той.

Ананиев увери, че никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение. Допълни, че се налага преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз.

Вижте цялото интервю.