В очакване на жребия за Световното първенство по футбол в Москва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русия любезно ще приеме своите гости в периода 14 юни - 15 юли. Най-голямото събитие в света на футбола ще се разпростре в 11 града - Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород, Сочи, Казан, Екатеринбург, Калининград, Ростов на Дон, Самара, Саранск и Волгоград. Столицата Москва е единственият град, който ще разполага с 2 стадиона - "Лужники", където ще се изиграят мачът на откриването, и финалът, както и съоръжението на "Спартак" - "Откритъй Арена".

Церемонията тази вечер ще се проведе в концертната зала на Кремъл, която е с капацитет около 6 хиляди места. Водещи на събитието ще бъдат английската футболна легенда Гари Линекер и популярната телевизионна журналистка Мария Камандная. В организацията на събитието ще участват представители на осемте страни, които са печелили Мондиал - това ще бъдат Лоран Блан, Фабио Канаваро, Диего Форлан, Гордън Бенкс, Диего Марадона, Кафу, Карлес Пуйол и голмайстор номер 1 на шампионати на планетата - Мирослав Клозе.

Отборите са разпределени в 4 урни от по 8 отбора, като фаворитите са поставени в първа урна - там, освен домакинът Русия, са още световният първенец Германия, Бразилия, Португалия, Полша, Белгия, Франция и Аржентина. Две страни ще направят дебют на Световно първенство - това са Панама и Исландия, а Гилфи Сигурдсон и компания се превърнаха и в страната с най-малък брой на населението, която се е класирала на световни финали - малко над 300 хиляди души.

Ако се вгледаме в цифрите - най-ниски са перуанците, японците и представителите на Саудитска Арабия, чиито среден ръст е под 180 см. Най-високи са западните ни съседи - сърбите, следвани от шведи и исландци. Дебютантите използваха в квалификациите и най-възрастните състави - средно панамските играчи са на 29 години и 4 месеца, а след тях са исландци и костариканци. На другия полюс са нигерийците, а забележителното е, че сред най-младите отбора са Англия и Германия, съответно със средна възраст малко под 26 години на футболистите си.

Интерес буди въпросът и за родното място на играчите - малко над 9% от националите не са родени в страните, за които се състезават. Рекордьор в това отношение е Мароко, като близо 62% от играчите не са родени в северноафриканската страна. От европейските представители Португалия, Швейцария и Хърватия разчитат най-много на футболисти, чиито корени са от различни точки на земното кълбо.

Каквото и да ни говорят цифрите и фактите обаче, едно е ясно - "цар футбол" отново ще властва с пълна сила и ще държи под напрежение милиони по света. Шоуто започва идния юни, но още тази вечер ще се докоснем до величията, които ще ни забавляват!