Кирил Домусчиев: И сега токът за индустрията е скъп

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шок с ток. Гневът на бизнеса. Говори председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

По повод предложението на КЕВР за увеличение на цената на електроенергията от вчера страстите се нажежиха. Очаква се ултиматум на индустриалците. Премиерът Борисов реагира снощи и поиска преразглеждане на параметрите от КЕВР и отлагане на решението ведно с обществено обсъждане. Депутатите днес правиха декларации, че никой няма право да се меси в работата на независимия регулатор и се оправдаваха когато даваха рецепти как да се избегне гнева на бизнеса. Делян Добрев от ГЕРБ направи предложението: колкото повече ток използваш, толкова по-малка такса да плащаш. За това обаче трябва наредба, съгласувана с 3 министерства. Така водещият изложи ситуацията около спорното предложение на енергийния регулатор и попита: Защо преди взимането на такова отговорно решение не беше проведено обществена дискусия, която да доведе до справедливо решение и избягване на призивите за оставки и намеса в независимия регулатор?

На този и други въпроси, свързани с ценообразуването за електроенергията отговор даде гостът в студиото председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Домусчиев обясни, че това е реакцията на цялата индустрия, представена в КРИБ като най-голямата работодателска организация. Според него заваляли протести и искания за мерки срещу това предложение на КЕВР. "Независимо, че през последните 7-8 месеца имахме много срещи с КЕВР като независим орган, и с Министерството на енергетиката, и с министъра на икономиката, и с представители на парламента, които творят всичките закони и променят законите, които трябваше да доведат до определени решеания и решаване на проблема с дефицитите в нашата енергийна система. В крайна сметка имахме един студен душ и вчера се проведе това обсъждане в КЕВР, където ни беше дадена възможност да коментираме решението на комисията. И наистина то е парадоксално."

Председателят на КРИБ се позова на национални и европейски статистики, които са доказали, че нашата електроенергия е най-скъпата в Европа и това ни прави неконкурентна страна. Става дума за електроенергията за индустрията. Стига се до значително увеличение на една такса за "задължение към обществото", която и досега беше една от най-високите - от 19 до 40 лв.

Според Домусчиев тревожно е не само увеличението на на тази такса, което ще оскъпи допълнително електроенергията за промишлеността, но и това, че тази компонента е фиксирана, при нея пазарни принципи. Плащаш си независимо дали цената на тока на пазара е ниска или висока в съответния момент и така те лишава от конкурентоспособност. Тя се товари върху потреблението на всеки един мегават.

Домусчиев е убеден, че всички ще бъдат потърпевши. Най-засегнати ще бъде базовата индустрия, която генерира голяма част от износа. Това е продукция с висока добавена стойност, а не износ на електроенергия, каквато правим в рамките на 600-700 млн. лева. и всъщност е износ на суровина, на конкурентоспособност, на работни места. Защото ние изнасяме евтината електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ "Марица изток -2", върху която няма начислена такава такса и така захранваме съседните икономики с евтин ток", бяха аргументите на бизнесмена.